От доставките на газ зависи състоянието на икономиката, зависи състоянието на 28 хиляди фирми, които осигуряват 250 хиляди работни места. Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус".

"Това, което ние в предизборната кампания смятаме да направим е най-напред да сме искрени. Смятам, че в тежки ситуации помага единствено истината. Излизаме с предложения, които смятаме, че са работещи и трябва да се реализират бързо, за да се стабилизира състоянието в страната. Като най-спешни мерки предлагаме да се възобнови разговора с "Газпром", да се намерят сигурни и евтини доставки за енергийната сигурност на страната. Да се продължи да се работи в името на хората. Смятам, че всяка политическа партия, която участва в изборите трябва да покаже на хората защо иска да управлява", посочи Ирена Анастасова за приоритетите на приоритетите на левицата и мерките, които са най-неотложни. Тя посочи, че решението за спиране на доставките от "Газпром" не е взимано на заседание на МС и го определи като недопустимо“.

Няма как през няколко месеца да се сменя правителството и държавата да е стабилна и сигурна при липса на работещ парламент, посочи Ирена Анастасова.

"БСП положи максимални усилия да бъде разумния и предвидим партньор и да сме балансьора в трудните ситуации, когато трябва да се взимат решения. Защото смятаме, че в страната ни трябва да има ред, сигурност и предвидимост. Дали сме успели - българските граждани ще покажат с вота си на 2 октомври. Смятам, че нашите усилия се видяха от всички. Опитът и мъдростта на БСП позволиха да се вземат в определени ситуации балансирани решения", обобщи Анастасова за отговорното поведение на левицата.Заместник-председателят на БСП посочи, че днес на заседание на Националния съвет от левицата ще приемат основните акценти в предизборната си кампания. "БСП винаги залага на прагматичните решения, които са в полза на страната. Ние сме в такава ситуация, че трябва да се направи усилие за стабилизиране на страната", допълни тя.

Ирена Анастасова заяви, че коалицията, в която са участвали БСП е била създадена с основна цел да бъде преборен корупционния модел в страната. "Коалицията беше направена в името на националния интерес, защото ако ние не довършим борбата с корупцията докрай, то България още дълго време няма да се радва на просперитет. Партиите трябва да се научат да работят в коалиции, а политиците да отстояват националните интереси и да правят компромиси в тяхно име", допълни още зам.-председателят на БСП.

Евелина БРАНИМИРОВА