3 март 1878 година сбъдна изстраданият блян за свободна България. Това написа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в пост във Facebook по повод националния ни празник

Вицепрезидентът написа още, че до ден-днешен продължават опитите за посегателства върху българската история и призова българите да помним миналото си, за да го съхраняваме за бъдещите поколения.

Целият текст:

Честит ден на българската свобода!

3 март 1878 година възвести възкръсването на българската държава след пет века робство. Пътят на българската свобода тръгна от духовното Възраждане на българския народ, от силата на вярата и просвещението, премина през хайдушките пътеки, революционните комитети на Левски, през саможертвата на априлци, за да стигне до Руско-турската освободителна война.

3 март 1878 година сбъдна изстрадания блян за свободна България. 3 март роди Българското съединение и Българската независимост!

145 години по-късно не спират посегателствата на знайни и незнайни "родолюбци“ върху изстраданата българска история. Българската памет е по-силна от тях! Нашите родители ни възпитаха с образите на опълченците, на достойните българи, които не пожалиха себе си за свободна и независима Родина. Така възпитаваме и ние децата си!

Днес отново ще изкачим чутовната Шипка с чувство на преклонение и гордост! Всеки ден в сърцата и умовете си се съизмерваме с върха на свободата!