Все повече известни личности ще бъдат подсъдими за измами с криптовалути. Това каза  Йордан Мицикулев, трейдър и създател на криптовалута, в предаването "Денят на фокус" на "Фокус" във връзка с даването на съд на известни личности заради рекламирането на криптопирамиди.

"В България също ще имаме случай на осъден влогър, който рекламира криптовалути. Всяко законодателство забранява привличането на хора да инвестират във финансови активи. Доскоро криптовалутите не се приемаха като финансов инструмент, но вече са такива. Ние можем да върнем времето назад и да си кажем "Заради този си загубих парите, ще го осъдя“. Това ще е тенденция, която ще продължава", обясни експертът.

Мицикулев обясни, че търгуването с криптовалути изисква много прецизни анализи и седмици подготовка. Той каза, че много хора подценяват този момент и в резултат на това губят много от личните си средства. 

"Хората си мислят, че е доста лесно. Всяка платформа има BUY бутон, който е зелен, и SELL бутон, който е червен. Аз като трейдър натискам тези бутони много рядко, а когато го правя, това е резултат от няколко седмици работа и много сериозни анализи. Изглежда много лесно и хората се подлъгват, а след това масово губят пари. В последните години цели семейства се разориха покрай кирптовалутите. Това е нож с две остриета. Това са много волативни пазари – те правят доходност, но и губят много пари", каза той.

Според него криптопазарът е най-рисковият от всички. 

"Криптопазарът е най-високо рисковият. Ако инвестираме в основните две-три криптовалути,  можем да разчитаме, че ще имаме прогрес, но ако тръгнем да инвестираме в различни проекти, почти на 90% ще изгърмим", допълни той.

Трейдърът сподели, че в момента криптовалутите не са най-подходящата инвестиция. 

"В момента не съм сигурен, че криптовалутите са нещото, в което да си пазим парите. Виждаме, че банковата система страда, но дори тя да пострада, винаги се намира някой, който да я купи. Хората забравят, че 90% от бизнесите са обвързани с фалиращите банки. Друг голям проблем е, че основният "стейбъл койн" не се различава по нищо от фалиралата Sillicon Valley Bank. Има много въпросителни, реално няма кой знае какво сътресение, но има риск", каза още Мицикулев.

Харитина Агопян