Новите санкции за шофьорите са пореден спасителен ход на хора, които не можаха да си свършат работата през годините, включително и служебното правителство. Мерките ще заработят като печатница за пари, но няма да допринесат до нищо ново по темата "Пътна безопасност“. Това каза председателят на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов в предаването "Денят на фокус“ по Радио "Фокус“.  

517 милиона лева са събрани от глоби през 2017 и 2018 г., посочи той. Глобите, които ще бъдат събирани с въвеждането на новите правила, ще са многократно повече. "Патрулните екипи се слагат там, където ще има много фишове и много наказания, без да има превантивност“, заяви Иванов.  

По думите му промените в Закона за движение по пътищата, които биха имали реално отражение върху пътната безопасност, изискват време и компетентно ръководство и служители на МВР и МРРБ. "Питайте тези министри къде отиват парите и санкциите от пътните глоби. Ако бъде въведен испанския модел и те се върнат на пътя, за две-три години нещата ще се оправят в България. С тази гробница по тези пътища не може да искаме спазване на закон, който и без това е калпав“, категоричен бе Иванов. 

Той посочи лошата поддръжка на поставените пътни знаци като една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия. "Никой от МРРБ и от областните отдели не си направи труда да отиде и да погледне по какъв начин са разположени знаците. На много места знаците липсват, сложени са некомпетентно“, каза Иванов.  

Председателят на Съюза по авто-мото подготовка подчерта, че още през 2006 г. са предложили младите водачи да шофират с придружител, но тогава предложението не е било прието. "Когато неправителствените организации правим положителни препоръки, никой не им обръща внимание, но когато ЕС го каже, вече ръкопляскаме“, коментира още той.