Институтът за пътна безопасност още в самото начало на управлението на служебното правителство поиска повече прозрачност в дейността при управлението на българските пътища. За съжаление тя ни беше отказана. Затова ние решихме, че в крайна сметка ще вземем нещата в свои ръце и ангажирахме лаборатория за проверка. Това каза за "Фокус" инж. Богдан Милчев - бивш шеф на КАТ-София и председател на Института за пътна безопасност, който започнa проверка на Северната тангента в София с георадар (скенер).

По думите му този скенер е помощно средство най-вече за проектантите.

"Той не може да бъде доказателствен материал относно това какво е качеството на пътищата, защото при него отново трябва да се взимат контролни проби (ядка). Този скенер трябва да се има предвид, че проверява в една точка, а не по всички ленти", допълни инж. Милчев.

Той посочи, че нямат представи какъв ще бъде резултатът, но ще е много интересно да сравнят резултата с техния скенер и резултата от проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От Института също така обвиниха Агенция "Пътна инфраструктура“, че отказва да публикува/предостави тримесечните си отчети за дейността си през 2022 година.

Припомняме, че в края на февруари при проверка регионалният министър Иван Шишков обяви, че липсва част от пътя на Северната скоростна тангента. "При настилка от 20 см по проект, проверката на място показва, че тя е с една трета по-малко", посочи той.