Птиците са главната тема на CULTURAMA 2023 и La Fete de la Musique – едно прекрасно музикално пътешествие, обединяващо различия и музикални култури. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус" оперната певица Ина Кънчева – артистичен директор и организатор на 5-тото издание на фестивала.

"Тръгнахме от хубавата алегория, която Аристофан е избрал в пиесата си "Птиците" – птиците, които непрекъснато се борят властово в това междинно птиче пространство между боговете и хората, което пък е отражение и на съвременната политическа обстановка у нас. Птиците ни вдъхновиха, защото тяхната номадска и поетична душа, това, че те са посланици на различни идеи, че мигрират, волната им душа – всичко това е много близко до артиста. По този начин се обединихме около идеята за опазване на биоразнообразието и темата за ESG, която е много важна за обществото ни, свързана с осъзнаването на начина ни живот и търсене на форми за повече ефективност."

В програмата са включени освен концерти и 3 съпътстващи изложби. "Едната започва от 13 юни на Моста на влюбените, и представя 60 от най-интересните птици в България, като сме подготвили и един допълнителен App с 15 места за бърд-уочинг, което ще провокира на хората да посетят места, в които местообитават различни видове птици", разказа още Ина Кънчева.

"На 19 юни в Полския институт имаме 3 семинара на тема "Птиците" и два документални филма, посветени на птиците и хората. Следващата изложба ще бъде през цялото време на пл. "Славейков" и ще от 18 юни до 15 юли. Тя показва творчеството на декоративната художничка Игната Василева, която рисува птицата като основен протагонист. Тази изложба сме нарекли "Носталгия по рая“ и я свързваме с изследванията на Леонардо да Винчи, който е обожавал птиците.“

"В програмата сме избрали всяко произведение да е свързано с някаква птица, и имаме от Ренесанс, Барок, през "Бийтълс“, стигаме до танго, имаме Пучини, "Рамщайн“ на две пиана. Поканили сме двама от най-известните имитатори на птичи трели  Жан Буко и Джони Рас", разказа още организаторът на фестивала. Друг концерт, наречен "Птиците", е вдъхновен от един изключителен раннохристиянски храм и неговите уникални артефакти в Пловдив – Голямата епископска базилика. "Там всички мозайки са с птици. Това е много интересно да се види такива изключителни мозайки от Раннохристиянския период“, разказа още тя.

"Аз като артист съм и домакин на фестивала CULTURAMA и искам да пренеса практики от богатия ми 40-годишен опит по световните сцени. Културата е образование и възпитание, натрупване на много пластове и естетически критерии. Това е един много голям ангажимент също от наша страна като артисти, защото трябва да го върнем тук това. Затова правим националната стипендия, затова подкрепяме млади артисти, издаваме книги. Защото културата е начин на мислене, не е развлечение, тя  животоспасяваща необходимост. И всичко това са именно създаване на пластове, които ще се натрупват във времето, и по този начин ще има нов облик", обобщи своите идеи оперната певица Ина Кънчева.