Една от най-честите грешки, които правим при управлението на личните си финанси, са импулсивните покупки. Те са особено неподходящи през януари, който е един от най-трудните месеци в годината предвид сериозните разходи около отминалите празници и по-големите покупки през декември.

"Когато знаем, че ни предстоят житейски събития - лични празници или фиксирани в календара дати като Коледа и Нова година, е добре да започнем организацията няколко месеца по-рано и да заделим средства за подготовката и подаръците за близките. Така ще бъде по-малко вероятно да се откажем "на червено" още през декември или през най-тежките във финансово отношение месеци - януари и февруари." Това каза по БНТ Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Тя сподели своя лична практика за ефективно управление на бюджета си. "През годината, когато харесам нещо подходящо за мой близък човек, на изгодна цена, го взимам и го прибирам. Имам вкъщи специален шкаф, в който съхранявам подаръци, купени в аванс за конкретните хора. Когато дойде датата на празника, взимам подаръка и го поднасям. Така не ми се налага да правя допълнителни разходи в последния момент", призна тя.

През януари има много изгодни цени на стоки след поредица намаления. Ако сме финансово притеснени, съветът е да не се изкушаваме да купим нещо само защото е на много ниска цена, без наистина точно сега да ни е крайно необходимо.