“Как попаднахте в политиката?" попита за начало на разговора Беновска. Илиев отговори, че е бил поканен от ген. Янев, по образование е политолог и инженер на транспорт на газ, кандидатира се от 29 МИР Хасково. Беновска отбеляза, че там листата е интересна - Делян Добрев, ГЕРБ, Асен Василев, ПП, Сезгин Мехмед, ДПС. Илиев е категоричен, че един мандат ще успеят, а вторият е под въпрос, но работят активно по 5-6 сигнала, че БАБХ подпомага определени избиратели да гласуват “правилно" с налагане на финансови санкции - 4 акта по 500 лева. Илиев подчерта, че ако това се окаже вярно, ще искат смяна на директора на БАБХ Хасково. Беновска попита как ще се наложат тези санкции на практика, а Илиев обясни, че при хората с малки магазини, например, пристига човек от БАБХ, който им казва какви плакати да се слагат или не на територията на магазина.

Беновска пожела да разведри малко обстановката и заедно да изгледат интервю, в което Асен Василев споделя лични мисли и пее. Беновска отбеляза, че това е конкурентът на Илиев в Хасково - поливалентен, чувствителен, без жена, за да бъде в политиката.

Илиев призова другите политически партии да не използват езика на омразата и силно чувство на реваншизъм, защото следващият парламент ще е същият и с конфронтация няма как да има развитие в държавата. Беновска припомни, че ген. Янев от самото начало на партията заявява, че е готов да стане министър-председател и в 48 НС се е очаквало третият мандат да бъде връчен на него, но това не се е случило. Илиев потвърди, че са имали такива очаквания, защото Янев е подготвен, бил е министър-председател, също така е балансиран и умерен в изказа си и е приемлив за коалиционен партньор. Беновска коментира, че Янев има доста международен опит като военно аташе в САЩ, а и не е привикван в посолството им. Илиев подчерта, че България оттук нататък няма да се управлява от една партия, а от сбор от коалиции и затова призова да не се конфронтират.

За област Хасково Илиев сподели, че се усеща силно обезлюдяване, въпреки че другите партии говорят за цветя и рози. Той показа графика, на която се вижда как населението върви надолу и е над 45 години, без перспектива за увеличаване. Беновска отбеляза, че България е на първо място по смъртност в ЕС. Илиев каза, че от БВ предлагат преки мерки, които да се усещат, а не както е мярката за бита и соларните панели, която е “мъртво родена". “Има изискване за 70 % самоучастие на хората и 30 % от държавата. Трябва финансирането да бъде 100 % и да се усети пряко от хората" подчерта Илиев. Беновска добави, че не е много сигурно, че ако си постави панели вкъщи, ще бъде одобрена. Илиев коментира, че критериите са много високи и има много документи, които са объркващи и отказват хората - изисква се издаване на документи от общината, с които тя не разполага. Беновска припомни, че е излязло предварително споразумение вчера от ЕС за официално приемане от ЕП и Съвета на Европа на по-строги правила за повишаване на енергийната ефективност, но не става ясно Европа към какво тласка. Илиев коментира, че някои политици искат да затворят ТЕЦ-овете в Маришкия басейн и това ще е голяма грешка, ако се случи, тъй като държавният ТЕЦ е балансьорът в държавата - общо 1600 мегавата. “Има предположение, че соларните панели ще бъдат приоритет - те са добре за бизнеса и бита, но ТЕЦ-овете са балансьори в системата, отделно искат битовите абонати да излязат на борсата, което означава, че токът ще скочи 4 пъти" коментира още Илиев. Той подчерта, че определени лобисти в България се стараят да ограничават соларната енергия и ако човек иска да си включи соларни панели, то трябва да плати втори път такса включване и това отклонява хората, а и ЕРП нямат изгода от това хората да са независими и да използват безплатно слънчевата енергия. “Ако битът излезе на борсата, на ТЕЦ-а може да се зададе предварително колко мегавата да бъдат произведени, а на соларния панел няма как да зададеш колко мегавата да произведе. В Маришкия басейн има 100 000 души и тези хора, ако бъдат затворени ТЕЦ-овете, къде ще отидат?" коментира Илиев.

“Трябва ли да се потърси някакъв вид отговорност на кабинета Петков за това, че Кирил Петков и Асен Василев станаха “рицари" на това да се затворят въглищните централи, под претекст вредните емисии? Знаете, че народното събрание взе решение с вицепремиера Пеканов, който би бил оторизиран да преговаря с ЕС да се удължи нашия срок. Много хубава беше инициативата на работодателите, на синдикатите да искат присъединяване към групата. Вече сме 11-ти март, трябваше да започнат тези преговори. Не виждам и не чувам" коментира Беновска. Илиев определи това за лицемерно и категорично заяви, че ТЕЦ-овете не трябва да бъдат затваряни, както и АЕЦ “Козлодуй", но има лобисти, които са подпомогнати от френски банки с тази цел, а за сметка на това Франция има 20 атомни електроцентрали, които все още се развиват. Беновска напомни, че Меглена Кунева, която работела в една френска банка, след края на политическата си кариера, е закрила няколко реактора от АЕЦ “Козлодуй". Илиев сравни това с геноцид, защото без евтина електроенергия държавата и бизнесът не са конкурентоспособни. Той даде пример, че на турското Черноморие строят атомна електроцентрала и държавата се развива, а в Румъния има наложена глоба на ЕРП от 270 000 евро за отказ от достъп за поставяне на соларни панели в производствено предприятие. Илиев е категоричен, че в България всеки трябва да има достъп до соларната енергия, защото излизайки на борсата бизнесът е принуден да плаща огромни сметки за ток, а ако си монтира соларни панели, ще избегне вдигането на цените и намаляването на работната ръка.

“По плана за възстановяване и устойчивост беше предвидена една огромна сума за соларни паркове. Въпросните Василев и Петков са инициатори. Български възход ще търси ли някаква отговорност и обяснение, защото очевидно прокуратурата не се задейства?" попита Беновска. Илиев каза, че БВ не е прокуратура, но може да изрази позиция на несъгласие, а и да търси баланс.