Важно е да изпълня това, което обещавам, затова внимавах какво обещавам. Когато човек вярва в себе си, работи в добър екип и има подкрепа, вратите са отворени. Това каза българският еврокомисар Илиана Иванова пред NOVA след официалното си стъпване в длъжност.

Относно въпросът за внос на украинско зърно тя заяви, че това е първият най-важен въпрос, с който се заела. "Това е темата, която вълнува България и Европа. Намираме верния път в тази чувствителна тема - конструктивен диалог, дискусия, обмяна на мнения. Координационната платформа, която Комисията предлага, се използва по най-добрия възможен начин. Така и украинската страна, и петте държави, които бяха загрижени какво ще се случи след премахването на ограниченията, ще проведат диалог и ще намерят решения", сподели тя.

По думите ѝ на три транша ЕК предоставя помощ на земеделците. "През март беше първият, а през юни - вторият. При него имаше възможност за добавяне на до 200% държавно финансиране към европейското. Следващият транш е от около 300 млн. лв. ЕС предоставя финансова подкрепа, има диалог и в следващите 30 дни ще бъде контролиран експортният режим на четири вида стоки - царевица, пшеница, рапица и слънчоглед", обясни еврокомисарят. 

По отношение на ПВУ, Иванова уточни, че за да получим средствата, трябва да изпълним поетите от нас ангажименти. Тя подчерта, че има известен риск изплащането на следващия транш да се забави. Еврокомисарят заяви, че други страни също предоговарят плана си за възстановяване, но изтъкна, че забавянето при нас е най-значително.

Иванова посочи, че присъединяването на България към Шенген остава приоритет за ЕК. Продължаваме да работим докато постигнем успех, добави тя.