Започва студена седмица, температурите ще са с цели 10-11 под климатичната норма. През първата седмица на април ще е по-скоро зимно, но не е пролетно време, предава Meteo Balkans

Времето на Балканите ще се определя от преминаващ през полуострова средиземноморски циклон. Очакваме значителни валежи през първите дни на седмицата и по-трайно застудяване. Ще има валежи от дъжд, а по планините ще са примесени и със сняг. Температурите ще са необичайно ниски за това време на годината.

Времето във вторник и сряда

След преминаването на средиземноморския циклон в понеделник, времето във вторник и сряда ще се задържи ветровито и ще застудява. Ще е предимно облачно с валежи от дъжд над Централна и Източна България. В Западна България  и по високите полета, с понижението на температурите, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа северозападен вятър.

Сутрин очакваме ниски за април стойности, като в котловините от Западна и Централна България термометрите сутрин ще се понижат до минус 2 – 3 °С. Максималните температури ще са в широки граници, като най-топло ще се задържи над източните райони – до 14-16°С, а над западните и северозападни райони температурите ще са между 7-10°С.

В сряда ще е дори още по-студено, като минималните температури ще се понижат до минус 4-6 °С.

Максималните температури ще показват стойности около 3-6°С. През целия ден ще е ветровито и сравнително студено. Слаби валежи от сняг се очакват над крайните североизточни райони, но над западните райони облачността ще се разкъсва.

Времето в четвъртък и петък

Облачността ще се разкъсва и ще имаме повече слънчеви часове. Северозападният вятър постепенно ще отслабне и ще се ориентира от юг. Ще започне и постепенно повишение на дневните температури, но те ще се задържат под обичайното за април. Минималните температури ще се задържат около нулата и ще са между 2-3 °С. Преобладаващите максимални температури ще са между 9° и 11°C.

Времето през уикенда

Глобалните модели отново прогнозират преминаването на нов средиземноморски циклон. Очакваме ново застудяване и валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над Източна България.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.