Обявили сме процедура за наемане на два медицински хеликоптера. Това заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус". 

"Днес със свое решение обявих процедура за наем на оперативен лизинг на два хеликоптера. Тези хеликоптери ще бъдат с цялото медицинско оборудване, с обучени и лицензирани пилоти. Ще дойдат компании с необходимия опит, така че в средата на тази година, както сме поели ангажимент, България да има реално работеща Спешна помощ по въздух", заяви министърът. 

Той обясни, че страната ни ще има нужната инфраструктура, където да кацат хеликоптерите, обучен е персонал, който да отговаря на изискванията за указване на Спешна помощ по въздух.  

"Беше свършена много работа както за площадките, където да бъдат разположени тези хеликоптери, така и за обучение на медицински екипи, така и за обучение на авиационни екипи, така и за идентифициране и изграждане на тези площадки на самите болници", каза той. 

Алексиев обясни, че се изгражда макет, където да бъдат тренирани медицинските екипи.

Относно Български пощи

"Днес с решение на МС бе приет доклад и план за дигитализация на Български пощи. Този план има няколко основни елементи. Първият е подпомагане на Български пощи с временна помощ на държавата с увеличение на капитала с 50 млн. лева, който е пратен в Брюксел за нотификация, за да може тази помощ да бъде отпусната, заяви министърът.

Държавата работи в кооперация с Българската банка за развитие като целта е да бъдат покрити загубите пощенската служба. 

"Работим заедно с Българската банка за развитие по план за преструктуриране на задълженията на Български пощи. Идеята е всички тези задължения да бъдат преструктурирани поради факта, че националната пощенска служба губи годишно около 6-7 млн. лева", обясни той.

Министърът обяви, че целта е Български пощи да навлязат с дял от 15% на пазара. 

"Има редица мерки за техническо и организационно оздравяване на Български пощи. Целта е службата да навлезе много по-сериозно на пазара на куриерски услуги. Гоним дял от 15%. Смятаме, че с този план ще позволим  да се реализира  цялостната дигитализация на техните услуги. Това ще даде възможност да бъдат усвоени средствата и да стартират проектите по НПВУ", допълни още той.

Относно сайта за сравнение на цените на хранителните продукти

"Сайтът е готов. Проведохме разговор с търговските вериги. Те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа. Това ще доведе до прозрачност и предвидимост. Предвижда се в петък да бъде представен сайтът и от другата седмица веригите да публикуват своите цени там", каза той.

На сайта ще бъдат публикувани цените на около 50 продукта. Идеята е да се качват само най-ниските стойности на конретен продукт, без той да бъде намален. 

Това според министъра ще доведе до сваляне на цените на продуктите. Той заяви, че се предвиждат и санкции за некоректно поведение, ако стойността на сайта е една, а на щандовете е друга.