Основната причина хората да идват на "5km Run" е да потичат за здраве, но като че ли друга причина ги кара да продължават да бягат редовно всяка събота и това е социализацията. На "5km Run" има усещане за общност. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят инициативата за свободно и организирано бягане Георги Станоилов. 

"5km Run" се провежда от 2013 г. всяка събота в София, Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Благоевград, Димитровград, Търговище, Несебър, Монтана и още градове. Инициативата насърчава една нова култура на мислене по отношение на бягането като част от здравословния ни начин на живот. 

Организаторите провеждат тематични, както и благотворителни бягания през годината. "Събираме средства за някаква кауза, като всяка година каузата е в един от нашите градове. Вече сме направили няколко кръга, завъртели сме се през всички градове. Тази година сме в Пловдив и там ще събираме средства за една общинска болница“, обясни Станоилов.  

Сред тематичните бягания има вечерно или нощно бягане. На 6 април "5km Run" стана на 10 години, а по този повод организаторите отправиха към участниците предизвикателството 10x10x10 – 10 години, 10 юбилейни километри, 10 награди. 

Станоилов разказа, че инициативата има и социална функция и благодарение на тези организирани бягания живота си са свързали повече от 15 двойки. "Гордеем се, че на "5km Run" вече имаме две сватби и 13 родени деца“, каза той.