Чувствам се уплашен, защото разполагаме с нещо много напреднало, което не познаваме, не сме свикнали да разпознаваме и което упорито подценяваме – изкуствения интелект. Това каза ІТ специалистът и журналист Георги Караманев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

На сайта си "Дигитални истории“ той разказва за създадения от него с помощта на изкуствен интелект образ на момиче, на което е направил и профил в социалните мрежи. Този дигитален образ вече живее свой собствен живот и има приятели, последователи и публикации. "Образът е неразличим, ако човек не се загледа много внимателно в следи, които нарочно оставях. Очевидно никой не го е направил, след като не получих нито един коментар, че нещо не е наред“, заяви той.

"Много по-удобно е да имаш инфлуенсър, който няма да се изложи и който е управляван, който дори вече може да бъде персонализиран. Нищо не пречи в моя фийд този инфлуенсър да прави това, което на мен ми харесва, във вашия – това, което на вас ви харесва. И тук се насочваме много упорито към антиутопиите и към едни плашещи сюжети, за които не сме готови. Дори на сегашния етап на предизвикателствата, които в момента ни отправя фийдът, който ни води до там да се разделяме, да не можем да си говорим, да навлизаме в тази постистина, истината да стане нещо флуидно, с повече смисли, ние не можем да се справим, какво ни остава за тези, които идват с всяка изминала седмица“, коментира той.

Караманев отбеляза, че генерирането на текст с помощта на изкуствен вече е много напреднало. "Голяма част от текста, който вече четем, е генериран. Мнозина си мислят, че алгоритъмът все още не се справя на български, само че той вече се справя прекрасно. В този мой експеримент аз не съм променил една запетая и мога да кажа, че текстовете са значително по-грамотно написани от по-голямата част от тези, на които попадаме в мрежата“, даде пример той.

Генерирането на аудиосъдържание и клониране на гласа също е много напреднало. "Това вече отнема минути. Да, на български още не е съвършено, не звучи прекрасно, но забелязваме колко бързо се променят тези неща. Свалянето на текст на български преди година например за мен беше невъзможна задача, сега е абсолютно тривиална – няма никакъв проблем да дам аудиото на алгоритъма и той да го свали“, отбеляза ІТ специалистът.

Все по-съвършени стават и приложенията за генериране на изображения и видеа като DALL·E и Sora, допълни той. "Колкото по-съвършено е възпроизвеждането на видеото, толкова по-добре алгоритмите познават средата. Преди две години подобна революция направи и DALL·E. Първият му алгоритъм беше доста несъвършен, но той напредна много с втората си версия и вече създава изключително добри изображения. Представяхме си, че видеото ще отнеме изключително много време. Със сигурност има какво да бъде "полирано“, но самата парадигма, че е възможно такова нещо да се случва с висока резолюция, с контекст, с операторско майсторство е впечатляващо.