Президентът Румен Радев днес ще открие в Ямбол национален ученически фестивал по утринна гимнастика и "Президентски тест“, част от инициативата "Спортувай с президента“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Събитията ще се състоят в линейния парк "Тунджа“ в града. Официалното откриване на фестивала е от 11:00 часа. 

Фестивалът по утринна гимнастика се организира от Община Ямбол по идея на заместник-кмета Енчо Керязов и със съдействието на Националната спортна академия "Васил Левски“. 

По-късно през деня президентът Румен Радев ще проведе среща с кмета на община Ямбол Валентин Ревански и представители на общинската администрация.

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. 

В състезанието могат да участват момичета и момчета от първи до 12-и клас. В различните възрастови групи се очаква да се включат на 50 отбора  от  училища в цялата страна, като и тази година част от журито ще бъде заслужилият майстор на спорта Нешка Робева.

Инициативата "Спортувай с президента" има за цел да насърчава масовия спорт и физическата активност сред българските деца. Акцент в нея са извънучилищните спортни занимания и алтернативните форми за физическо възпитание, като противовес на обездвижването сред младите хора.