"Държавният авиационен оператор планира да се назначат 36 пилота и 14 техника, които да обслужват тези вертолети. Проблем е, че няма подготвени пилоти за граждански въздухоплавателни средства", това е позицията на генерал Златко Златев, директор на Държавния авиационен оператор по повод прехвърлянето върху правителствения авиоотряд на спешната въздушна помощ.  

"Моята идея е да се направят два различни начина за подготовка – първият на пилоти с опит, които могат да се вземат от военната авиация, и пилоти, които ще започнат отначалото. 

Част от идеята е да се наеме лицензиран HEMS оператор за няколко месеца и да се използва неговия опит. 

Първият медицински хеликоптер се очаква да пристигне у нас през декември. За него обаче има подготвени пилоти, увери директорът на Държавния авиационен оператор. 

"След първия, който ще пристигне евентуално в края на тази година, следващата в средата да пристигне още един. И в следващите две години да пристигнат още по два вертолета. Общо да станат шест", допълни той. 

По думите на ген. Златев у нас няма изградена необходима инфраструктура за медицинските хеликоптери.

"Това е голямо предизвикателство пред всички нас. Предстои другата седмица да се определят болниците, където ще се изграждат площадките. На този етап има възможност в София и във Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Там имаме идея да се направи площадка в тяхната окръжна болница", каза ген. Златев.

Медицинските хеликоптери ще бъдат използвани за спешна помощ по въздуха. Обсъжда се да се закупи и вертолет втора употреба, предназначен специално за планинското спасяване.

"Сигналът се подава, където е станал инцидент, катастрофа, инфаркт, инсулт, тежко заболяване, за дечица също. Ще се изгради координационен център, който ще взема решение дали да се изпраща вертолет, или линейка, къде да отиде и в коя болница да бъде закаран пациентът", обясни пред bTV генерал Златко Златев.