МС прехвърли спешната помощ по въздух към правителствения авиоотряд. Това каза министърът на транспорта Христо Алексиев по време на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Правителството взе решение за прехвърляне на дейността по осигуряване на полети за спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество "България Хели Мед Сървиз" към държавния авиационен оператор - правителствения авиоотряд. Това решение бе взето след много сериозни анализи", обясни той.

"При положение, че тази дейност касае живота и здравето на хората тя трябва бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество. Това, което смятаме, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга", изтъкна министърът.

Той добави, че тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна за всеки гражданин и ще бъде безплатна.

"С огромните усилия на Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването се стигна до пряко договаряне, което вчера завърши с решение за закупуването по Плана за възстановяване и устойчивост на 6 хеликоптера. Първият хеликоптер ще бъде в България още през декември, а останалите до 2025 г.", съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев

Здравният министър посочи още, че с цел осигуряване на медицинска помощ по въздух възможно най-рано, е създаден екип от заместник-министри и експерти от министерствата на здравеопазването, на транспорта, на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Екипът работи по програма за осигуряването на медицинска помощ по въздух още в средата на тази година. Ще бъдат осигурени обучения на медицински екипи и пилоти, ще бъдат създадени координационни звена, ще бъдат определени площадки за кацане, ще има главен координационен център.

"Благодарение на експерти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в спешната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, началник на катедра "Авиационна и морска медицина“ към ВМА и д-р Христо Стоянов от УМБАЛ "Лозенец“ вече имаме изготвена програма за обучение на медиците“, обясни министър Меджидиев като уточни, че в най-скоро време ще започнат и самите обучения. Първоначално това ще бъдат лекари със специалност "Анестезиология и реанимация“.

Здравният министър посочи, че екипът на министерството е ангажиран с посещения на лечебни заведения в страната с цел оценка на възможността за избор на подходящи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат определени места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и комплексна медицинска помощ.