Медиацията е мощен инструмент за хуманизиране на обществото. Това каза Галина Захариева - председател на Върховния касационен съд по време на Националната конференция на тема "Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници", предаде репортер на "Фокус". 

"Ние, съдиите, си спомняме реформата на Наказателно-процесуалното правосъдие. Тогава, когато се въведе съдебен контрол, съкратеното съдебно следствие и др. Това беше съществена и радикална реформа философията на мястото на съда в света. Тя беше съпроводена с трудности и несъгласия, с многобройни дискусии и законодателни промени. Такава реформа се случва и днес с конституционализирането на един нов способ за решаването на проблеми", обясни Захариева. 

По думите й сега сме на прага на нова реформа, която е известна с това, че представлява алтернатива. Тя посочи, че ефективността на медиацията обикновено стои в зависимост от степента на демократичност и развитието на обществото. Колкото по-висока правна култура има едно общество, толкова по-рационални способи използва то.

"Медиацията като способ е характерна за развитите общества. Тя е рационален способ и мощен инструмент за намаляването на натоварването, разрешава реалното решаване на делата", категоричен бе председателят на Върховния касационен съд.

"Близо 20% от делата не влизат в зала. Ефектът е в повишаване на качеството на правораздаването. Медиацията е икономичен инструмент, защото спестява време и усилия на съдията. На последно място предпоставя по-висока степен на изпълняемост, защото тя е доброволен процес. Целта е комуникация, за да се достигне разбирателство между всички факти и обстоятелства", каза още Галина Захариева.

Според нея разумното наказателно правосъдие и сега дава възможност за различни подходи за решаване на конфликти. Те са различни от авторитарната наказателна санкция, прилагана от държавата. Блестящо определение на справедливостта е еднаквост. "В живия живот обаче никога не може да се изключват специфичните нюанси и детайли на случаите. Наказателното право няма възможност да разсъждава върху детайлите заради високата абстрактност. Измежду обстоятелствата, които подлежат на преценка при процес, който прилага правосъдието, са тези, които боравят с общочовешките ценности - милосърдие, прошка, разбирателство и др. Без тях не може да се съгради демократично общество. Това са само методи, с които борави възстановителното правосъдие", заключи тя.