Европейското законодателство дава най-висока степен на защита на потребителите в онлайн търговията. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят на платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова. "Европейското потребителско законодателство е така развито, че ни дава най-висока степен на защита при онлайн търговията и защитава както нашите икономически интереси, така ни предпазва от евентуално придобиване на опасни стоки, които могат да навредят на нашето здраве да застрашат живота ни.“  

По думите й е много е важно преди да пазаруваме в онлайн пространството да се поинтересуваме преди всичко кой е търговецът, съществува ли изобщо в правния мир, дали е регистриран в Търговския регистър. Важно е също така да се знае какви са отзивите за тях, както и че има нужната информация, за да се осъществи контакт – това означава освен формата за обратна връзка да има също така стационарен телефон, физически адрес. "Всичко това го извежда на светло, за да знаем ние, че първо най-вероятно след като е под прожекторите, той до голяма степен ще се съобразява с действащите правила за осъществяване на неговата дейност, но също така и ако възникна някакъв проблем ако той е на светло, ако той се представя с цялата задължителна по закон за него информация, ще сме по-сигурни, че ако възникне проблем, той ще бъде решен в законодателството в страната,“ обясни още тя.

Според Габриела Руменова е изключително важно да имаме информация за съществените характеристики на стоките и услугите, които се предлагат в онлайн пространството, като посъветва да не се избира само по критерий най-ниска цена, защото   за да бъде качествена една стока, трябва да се вложат определени средства в материалите, в конструирането им, в начина по който се проектират, за да могат да изпълняват правилно и безопасно функциите, за които са предназначени. Затова нека да прочетем много внимателно какво описанието на продукта, има ли указания за въвеждането в експлоатация, за самата употреба, за поддръжката,“ поясни тя.

От изключителна важност според нея е потребителското поведение на хората, защото ако хората се въздържат от покупки от търговци, които не предоставят информация за себе си и за стоките, които предлагат, а също и за условията, при които са осъществяват сделките, то тогава и ще има и по-малко измами и проблеми в онлайн търговията. Важно е да се знае също така, че според европейското законодателство потребителите могат да върнат в общия случай повечето покупки до 14 дни.

"След като ние сме изпратили стандартния европейски формуляр, който хората могат да ползват, защото това ще ги улесни и той унифициран, съдържащ цялата необходима информация, която трябва да се предостави на търговеца, в 14-дневен срок след като сме изпратили тази своя заявка за разваляне на сделката, трябва да върнем обратно стоката. И започва да тече нов 14-дневен срок, в който търговецът трябва да ни възстанови средствата, които сме платили и съответно да го направи по начина, по който ние сме заплатили,“ обясни тя, като допълни, че е важно да се пази цялата документация и кореспонденция, свързана с осъществяването на онлайн търговията, за да може ако има някакъв проблем, да можем да го насочим към контролните органи и към съда.