Днес в София се провежда Форумът "ЕС се среща с Балканите“ (EU meets the Balkans). Той събира високопоставени представители на Европейския съюз (ЕС), настоящи и бивши министри от региона, дипломати и анализатори в София. Модератор на събитието е програмният директор на Радио “Фокус" Ива Дойчинова.

Форумът, който се провежда за втора поредна година, е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите и е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия "Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България. Събитието, което ще се състои в "София тех парк“ от 10:00 часа, ще бъде открито от служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, евродепутата и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Специален гост ще бъде еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Присъстват още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от партията и посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Форумът ще постави на фокус темата за разширяването на ЕС и интеграцията на Балканите, на фона на променената среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна.