Да си призная честно аз повече забележки към закон не бях виждал. Нямаше нито една заинтересована страна, която да не го разкритикува. Най-свирепи бяха атаките от асоциацията на банките, камарата на ЧСИ и знайни и незнайни асоциации. Това коментира в интервю за "Фокус" финансистът Васил Кендов по отношение ефективността на Законопроекта за несъстоятелност на физически лица или още образуването на процедура по личен фалит.

От "Фокус" припомняме, че законът (ЗНФЛ) е част от плана мерки за възстановяване и устойчивост, наложен от ЕС, а от 05.04.2023 вече е одобрен от МС. Алтернативни опити за създаване на подобен закон биват правени в България от години.

"Ето какво казват съдиите, те имат и доста забележки по правната логика на закона: "Производството изкуствено и излишно е усложнено с привнасяне по механичен начин на норми на Търговския закон към една материя, която трябва да е проста и ясна, и хората дори сами, четейки закона да могат да потърсят защита. Законът в този му вид ще затрудни и правоспособни юристи". Това казва Комитова и може би с право. Аз също не намирах здрава логика в този нов закон. Сред вносителите му не видях нито един от дългогодишните поддръжници на идеята за въвеждането му", коментира още Васил Кендов по темата.

Финансистът смята, че законът е по-скоро преводен и не съответства с българската политика:

"Стигнах до извода, че този закон е превеждан от друга правна система. Познавайки англосаксонската, мисля, че е или от законодателството на САЩ или това на Обединеното кралство. Ако приемем тази теза, уравнението ще се равни. В този случай нямат нужда от локални експерти и съответно предложението ще е тотално непригодно за нашето законодателство, което на свой ред се доказа с множеството отрицателни становища на всички заинтересовани страни", допълни още той.

Въпреки всичко Кендов е на мнението, че ще бъде направен опит за максимално бързо приемане на закона.

"Предвид очаквания от ЕС втори транш по програмата за възстановяване и развитие смятам, че ще бъде направен опит да се приеме максимално бързо, веднага щом парламента започне работа. Този закон е един от 22-та, които бяха поставени като условие за получаване на 724 млн. евро. Сами разбирате, че в момента се бърза и се коват закони "на крак", твърди финансистът.

Цялото интервю с финансиста Васил Кендов ще можете да прочетете в секция "Интервюта" на Аенция "Фокус".