За последния месец златото повиши стойността си с над 10 на сто, като основният фактор за това повишение са очакванията на всички участници на пазара за намаления на лихвите на предстоящото заседание на Федералния резерв през юни. Това каза финансистът Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Дали ще има понижение на лихвените проценти през юни зависи от показателите, измерващи инфлацията. От ключово значение е оповестяването на данните за разходите за лично потребление, обясни експертът. "Федералният резерв се води именно от неговите стойности. Евентуалното задържане на инфлацията и дори намаляването й ще даде много сериозно основание да се очаква намаление на лихвените проценти през юни. И доколкото златото, а и много други видове активи са като цяло потиснати, когато лихвените проценти са високи, обръщането на тенденцията и очакваното намаляване на лихвените проценти на практика дава основание за оптимизъм“, поясни Иван Такев.

Геополитическите събития влияят пряко върху цената на златото. "Това е една от стоките, които се възприемат като сигурно убежище в случай на рискове и по-висока волатилност. Когато геополитическите рискове растат, много от участниците предпочитат да избягат в сигурния пристан, какъвто е златото.

Златото е стока, която е неунищожима, т.е. няма как да намалее предлагането му, за разлика от петрола например, обясни финансистът. Около 2/3 от залежите на ценния метал вече са добити, а останалите количества са по-труднодостъпни. "Поради тази причина не може да се очакват кой знае какви колебания в предлагането. От там идва и неговата устойчивост – не може да се стигне до резки промени в предлагането, както например се случва с петрола, когато ОПЕК просто решава да отреже производството и така влияе много пряко върху цената на актива“, даде пример Такев.

Няколко са вариантите за инвестиране в злато. Най-популярната е инвестиционното злато под формата на златни монети или кюлчета с висока чистота на самия метал. "Има и много други възможности – да кажем през акции на борсово търгувани фондове, следващи златото, акции на златодобивни компании. Сравнително непопулярен и труднодостъпен начин за инвестиции в злато е през златните фючърси. Там размерите на контрактите на практика не са подходящи за масови инвеститори. Те са по силите само на някои професионални инвеститори. Договорите за разлики също са вариант, който е сравнително популярен спрямо тези, които искат да търгуват на практика малко по-активно и на по-висок левъридж“, обясни Иван Такев.

На пазара на златото участват доста активно и централните банки. През последната година те са закупили доста големи количества и по този начин допринасят допълнително за търсенето му.

"Златото е добро средство за защита срещу инфлацията в дългосрочен план и е вид хедж спрямо пазара на акции, тъй като е активът с най-слаба корелация примерно спрямо американския S&P 500. Ако пазарите на акции тръгнат да падат, цената на златото най-вероятно няма да отбележи сериозен спад или ще отбележи ръст в следствие на слабата си корелация“, допълни финансистът.

В момента златото е на прага на цена от 2300 долара за тройунция. Иван Такев прогнозира по-нататъшен ръст след оповестяване на данните за инфлацията през следващите месеци. "Аз лично очаквам поне още 10% ръст на златото. Всички от пазарните участници са доста бичи настроени за този вид актив, но всичко на практика е в ръцете на централните банкери и техните действия в битката им с инфлацията“, добави той.