Законът за енергетиката бе приет повторно, депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, предаде репортер на "Фокус".

Това се случи със 133 гласа “За", 49 “Против" и 0 “Въздържал се".

Припомняме, че преди това ветото, наложено от президента Румен Радев, бе отхвърлено и на ресорната Комисия към парламента.

Депутатите от опозицията активно взеха участие в дискусията. Драгомир Стойнев от БСП коментира, че това е шансът им да променят решението си като подкрепят ветото на президента. Според него с тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители и това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани.Йордан Тодоров от "Възраждане" каза, че ветото на президента трябва да бъде подкрепено и посочи, че неговата парламентарна група ще го подкрепи. Целта на промените в Закона за енергетиката не са, за да се направи добра реформа за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до ЕК, с който да получим средства от ПВУ. "Тези пари ще трябва да бъдат върнати. Получава се така, че управляващите получават едни пари на куп по ПВУ, разпределят ги на техни фирми, а след това българският народ ще връща тези пари", посочи депутатът.

Павела Митова от ИТН, която е и член на Комисията по енергетика в НС заяви, че е крайно време българският политически елит да спре да гледа на сектор "Енергетика" като на "дойна крава за държавната хазна". По думите й измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители и призова колегите си да не унищожават българската енергетика лекомислено.

В края на дебатите депутатът от ГЕРБ-СДС, бивш енергиен министър и председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ГЕРБ-СДС уточни, че аргументите на президента Радев са сериозни. и той бил прав, че много от въпросите са останали неизяснени и добави, че именно тези притеснения са били изразени и от всички останали. Делян Добрев бе категоричен, че ако парламентът не приеме този законопроект, България няма да получи второто плащане по ПВУ. Той потвърди, че има несъвършенства в Закона, но предложи в следващите шест месеца да бъде изчистено всичко в този законопроект и с експертите да бъдат решени проблемите по него.