С 11 гласа "за", 3 "против" и 0 "въздържал се" депутатите приеха повторно промените в Закона за енергетиката и по този начин отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, предаде репортер на "Фокус".

"Ветото се обоснова на това, че с тази значителна реформа не бяха направени необходимите прогнози. Президентът Радев има своите причини да изрази своята загриженост. Част от мотивите са именно социални-икономическият статус, както и стандартът на живот на българите, който е далеч от средния стандарт в ЕС", заяви съветникът на президента Крум Зарков, който изложи мотивите на вето на Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.

"Няма гаранции, че този шок ще бъде преодолян и потребителите ще трябва да се оправят сами", добави той.

По думите на Зарков Предложената дефиниция за енергийна бедност е свита в сравнение с това, което предвижда европейското законодателство.

"Притеснението на президента е, че това е много сериозна и голяма реформа, която ще има огромни влияние върху потребителите и енергийния пазар. Предприемането на такава реформа без необходимите анализи и адекватна оценка, без финансови модели, за да се удостовери дали ще има финанси за компенсиране на всички производители. Смятам, че не трябва да се случва толкова прибързано без необходимите оценките на въздействие една такава реформа. Една такава реформа трябва да придружена от редица мерки, които ние не виждаме. Какво се случва с държавния ТЕЦ, Марица-Изток", попита Христо Алексиев, съветник на президента Радев и бивш служебен министър на транспорта.

"Икономиката ни все още не е толкова развита и бургарското население е едно от най-бедните в ЕС. Ние нямаме яснота колко средства ще са нужни за компенсации", добави той.

Драгомир Стойнев от БСП каза, че се радва, че колегите от президентството са изготвили мотивите към ветото, което наложи Радев върху Закона за енергетиката. "Ние от БСП ще го подкрепим. Страшното е как се лъже, управляващите се хвалят с реформи, които са само на хартия", допълни той. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че парламентът не трябва да става трибуна за такива изказвания и счита, че в петък ветото не трябва да бъда разгледано, това трябва да стане след приключване на изборите.  “Разчитахме на професионален дебат, но отново залитаме към заиграване със страховете на хората. Съгласен съм с Крум Зарков, че тази реформа е много сериозно, но периодът, към който говорим е да бъде използван за разясняване. Не знам защо всички насочват вниманието на хората към високите цени, като през 2017 бяха 115 лева за мегаватчас, а сега е 115 лева.

Депутатът Йордан Тодоров от "Възраждане" попита Радослав Рибарски арена за какви изказвания трябва да е парламентарната трибуна. Той добави, че няма смисъл да се коментират стари цени от 2017 или 2018 година, а да гледаме цената, която е в момента.

"Как позитивно ще обясните на хората, че вече имаме енергийна бедност?", обърна се Стойнев към Рибарски.

"Механизмът който е разписан този закон е същия който вие предлагахте", отвърна Рибарски.

Павела Митова от ИТН посочи, че всички ние ще бъдем енергийно бедни и това не е никак позитивно.

"Разбираме мотивите на Радев. Част от съображенията бяха предмет на дискусия и в Комисията и в пленарната зала. Намираме се в момент, в който се оказва, че сме заложник на парите по ПВУ и поетия ангажимент. Ако не приемем повторно този законопроект, ще рискуваме тези средства. Да, имаме притеснения, но не смятаме, че проблемите, за които всички говорят са непреодолими, имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара на едро ще се случи от юли догодина, а либерализацията на пазара на дребно ще се случи през 2026 година", заключи председателят на Комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.