"Булгаргаз ще съди "Газпром Експорт" за 400 млн. лева заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. ", заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, предаде репортер на "Фокус".

Той напомни, че през април 2022 г. руското дружество прекрати доставките на природен газ към българския "Булгаргаз". "Съгласно предвидените клаузи, които имаме с "Газпром експорт", първо ще претендираме претенцията към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж", посочи ресорният министър.

По думите му турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 млн. лева за България през месец юни. "В края на април министърът пътува до Турция, за да преговаря с фирмата, тъй като стана ясно, че договорът е неизгоден за България. 13-годишният договор е на стойност над 2 милиарда долара и беше подписан от служебния кабинет на Гълъб Донев. 13 компании са заявили желание да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ", допълни той.