ПАВЕЦ "Чаира" няма скоро да заработи, защото щетите по оборудването са значими и ремонтът изисква продължително време. Това каза на брифинг пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов, който посети ПАВЕЦ "Чаира" във връзка с провеждане на анализ на състоянието на съоръжението, както и план за неговото бъдеще, предава репортер на "Фокус".

Припомняме, че през март 2022г. стана тежка авария с една от турбините на централата, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха.

“До момента са направени редица анализи от български и международни експерти, които да установят текущото състояние", каза министърът и обясни, че резултати са идентични и показват умора на метала и невъзможност оборудването по-нататък да бъде експлоатирано.

По думите му става въпрос за абсолютно всички агрегати, а не само за този, който е претърпял авария.

“Вървим към концепция да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години, докато паралелно върви изпълнение на мащабен ремонт на другите два агрегата", поясни той.

Той сподели, че се очаква до 2025 година частичният ремонт да бъде завършен, а цялостният до 2028 година. 

“Чакаме до 2 седмици експерти на компанията Toshiba, които са производители и проектанти на цялото оборудване, да дойдат и да дадат финална оферта как може да стане този ремонт", заяви още Христов.

Енергийният министър подчерта, че ПАВЕЦ "Чаира" е абсолютно уникално съображение и в света има само още две, намиращи се в Япония.

Той каза още, че междинният ремонт ще струва между 8 и 10 милиона лева на агрегат, а цялостният ремонт се очаква да струва около 100 милиона евро, по 25 милиона на агрегат.