Няма да има кой знае каква промяна в сметките за бита до 2026 година. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Костанца Рангелова по повод промените към следващия етап на либерализацията на пазара на електрическата енергия от 1 юли тази година

"От средата на тази година ще има най-вероятно някакво изменение в цената. Но това се случва всяка година, обикновено всяка година в средата на годината Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчислява каква да бъде цената на регулирания пазар. Основната промяна е, че сега това няма да бъде ролята на КЕВР, а ще бъде ролята на Министерски съвет. След като топката е прехвърлена там решението ще бъде по-политическо, което означава, че най-вероятно цената ще остане ниска, няма да има кой знае какви промени. Но дори и когато КЕВР имаше тази роля, това пак беше индиректно ситуацията. Така че от тази гледна точка, цените най-вероятно ще се задържат на същото ниво", обърна внимание Рангелова.

По думите й либерализацията е необходима, защото когато цените са регулирани, не винаги това е в полза на потребителите: "И при регулираните цени няма достатъчно развитие в сектора, тоест, той започва да стагнира. Производството на електроенергия не се прави по възможно най-икономичния начин, тоест, няма абсолютно никакъв стимул за някакъв вид подобрение. Тоест, всички си знаем, че производителите продават на тази цена, получават си някаква фиксирана полза от това нещо, след това продават на фиксирана цена, и по този начин няма абсолютно никаква конкуренция. В един пазар, в който има конкуренция има шанс и цените да започнат дори да падат. И това, което се наблюдава от началото на тази година, е че цените на едро от началото на тази година са горе-долу 139-140 лв. за мегават час, което е около 13-14 стотинки на киловатчас. А пък цените, които се плащат от самите потребители са 15-16 стотинки на киловатчас. И със сигурност ще има месеци, в които цените падат до 80, до 40 лв. на мегаватчас, тоест, могат да бъдат и много по-ниски. И когато има конкуренция между доставчиците на електроенергия, това означава, че и потребителите могат да се възползват от това и да намерят по-ниски цени".