Ако едно дете е силно по тенис и слабо по математика, всички казват, че то трябва да ходи на уроци по математика. Аз обаче казвам, че трябва да ходи на уроци по тенис! Трябва да насърчаваме добрите страни на всяко дете. Това каза Емил Джасим в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“ в коментар на резултатите от международното проучване за успеха на учениците PISA.

"Ковид пандемията нанесе щети в много сектори и образованието не бе пощадено. Трябва обаче да обърнем внимание, че България става по-зле не само спрямо себе си, но и спрямо други държави. Не знам защо има изненада – образованието ни не е реформирано в последните 15 години. Голямата реформа през 2007 г след учителската стачка бяха матурите – випуск 2008 беше вторият, на който преподавах. Те за пръв път се явиха на тези матури“, поясни Джасим.

"Нима последва анализ на резултатите? Не – последва повтаряне и допълнително натоварване. Предложението за допълнителен тест за изходно ниво в 8 клас и за входно ниво в 9 клас на МОН е във връзка с PISA. Всъщност се опитваме да лекуваме пациент с изследване. Идеята на изследването е да назначи лечение, а ние даваме допълнителни изследвания под формата на тези нива“, смята Джасим.

Обвиняваме учениците, родителите, учителите – тя системата боледува, а лечението зависи от МОН, смята той. "Нямаме цел – не сме казали че искаме здрава образователна система, която да подготви хората за обществото. Дано започнем наистина да говорим за проблема – ако тези резултати ще ни стреснат, нека им обърнем внимание и работим за решаване на проблема“, каза още Емил Джасим.

"Каква е целта на това, едно дете да учи 12 г. от живота си? Това са много важни години. Придобитото до 18-годишна възраст е най-важното, което остава в паметта цял живот“, заяви образователният експерт и преподавател.

"По всичко можем да вкараме в методиката важните теми, които вълнуват хората сега и в бъдеще. Предприемачеството го има в учебните програми, но въпросът е как ще се преподава. В моето училище всяка сряда клубът по готвене предлага на благотворителен пазар продуктите, сготвени по време на ателието по готварство. Извънкласните дейности трябва да бъдат насърчавани“, каза още Емил Джасим.