Страната ни за пореден път се оказва рекордьор, ако погледнем статистиката на "Eвростат". Според нея по поскъпване на месото ние сме водеща държава с 8,2% ръст на цената на годишна база.

Темата коментира директорът на Държавната комисия по стокови борси и тържища, които следят движението на цените на дребно и едро.

"Имаме един абсолютно стабилизиран пазар, без особена промяна в цената на дребно. Тези 8% поскъпване може би дори ги няма на пазара на дребно. Да, има определени бутикови магазини, които може да държат високи цени. Но в пазара на дребно имаме много слабо изменение, ако изобщо има", заяви директорът на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред NOVA.

"Има елемент на преекспониране, не е точно така. Да, имаме ръст на годишна база с 8%, нашите данни го показват също. Но ако сравним със същия момент през миналата година имаме точно 8,2% разлика на "Евростат" за цялата година. Но ако погледнем процеса трябва да видим съотношението през периодите 2021-2022 г. и 2022-2023 г., там нямахме никаква промяна на свинското месо", съобщи той.

"Всичко това, което преживяхме през 2022 г. и 2023 г. като ценови шокове – не е добра вест за производителите на свинско месо. Целият удар и най-голямото напрежение пада върху тях, а те взимат същите пари, но с много по-големи разходи", посочи Иванов.

"Статистиката на "Евростат" е вярна, но много лошо тълкувана", посочи той и допълни, че месото няма как да не поскъпне, даже е малко в сравнение с разходите по производство.

"Най-скъпото месо, което съм виждал за месо от врат в масов магазин, е до 15,50 лв. Подобен род равнище можеше да видим и преди пет години, динамиката при цените на месото е много малка", категоричен беше той.