Реших да ви запозная с един експеримент, който проведох през последните седмици. Исках да разбера, колко информация мога да си набавя за напълно непознато дете през профила на майка му. Това написа Тони Иванова от Фондация "Офлайн Кидс". Фондацията има за цел да разпространява по-осъзнато използване на технологиите и да защитава малките от опасностите в интернет. 

Вижте какво написа Тони Иванова за експеримента: 

"Разбира се, променила съм факти и събития с цел анонимността на детето.

Историята започна така: моя приятелка ми сподели за съседка, която качва често децата си в социалните мрежи, в контекста на това, че аз съм напълно против. На мен ми хрумна идеята да ѝ предложа приятелство, до няколко часа приятелството ми беше прието, без да сме се виждали някога. Разгледах постовете й за една година назад и успях да синтезирам следната информация за едно от децата ѝ.

пълни три именадата и година на ражданеквартала, в който живее и стесних периметъра на точния адрес до няколко блока само по информацията от профила на майкатаимената на родителите и братята и сестрите ѝ, други близки роднини и техни снимкиучилището, в което учи, любим предметгодишния успех за миналата учебна годинанякои академични постижения на олимпиада и състезаниеимената на някои близки съученици и техни снимкиимената на някои учители и техни снимкикакъв спорт посещава и кой точно ден от седмицатадетайли от семейната й история, например, че е от предишен брак на майка сиразнообразни събития, които е посещавала, пиеси, кинопрожекции, музикални събитиядетайли от летните семейни почивки на семейството, включително локациинякои качества и навици на детето, напр. упоритост, хранителни предпочитания, любима книжна поредица и др.актуалния ѝ гардероб, включително училищна униформаТова е информация, с която може да разполага всеки един от приятелите на майка ѝ. Тук възникват два въпроса:

Морално правилно ли е всеки приятел на майка й да има достъп до толкова информация за детето, при това не в разговорна форма, а публикувана в интернет?

Достатъчна ли е тази информация на потенциален недоброжелател, за да направи детето лесна мишена за кражба на самоличност, злоупотреба, отвличане и др?"

Много хора в социалните мрежи коментираха експеримента и се съгласиха, че родителите трябва да предпазват децата от възможните опасности и недоброжелатели в интернет. 

"Много ме кефи как от всички места, на които се завъртя този пост последните дни, всички страшно се трогват и плашат за евентуални посегателства и също за собствените си лични данни (валидни аргументи, разбира се). Веднъж обаче не видях да се дебатира има ли морално право родителя да се ползва с личната информация и още по-лошо лични истории, емоции, преживявания на детето си - да ги прави достояние на други, подстрекан от собствените си търсения. Децата в нашата мила родина все още широко се разглеждат като собственост на родителите. То като кученце малко е положението, да се похвали човек на приятелите какви номера е научило и как хубаво е сресано", пише участничка в дискусията. 

"Лично за мен е ненужно и рисковано дори и с хората от списъка ми с приятели във ФБ да споделям каквато и да било лична информация за детето ми. Снимки с деца на приятели не качвам, дори и с опция за органичаване кой може да ги вижда. Снимки пред детската градина с видими имена и номер на ДГ също не споделям, нито пред входа на училището с видимо името и номера му, табела на улицата, дипломата или друг документ с видни лични данни. Въобще не споделям публично снимките му и моля за това и приятелите и познатите си. Донякъде разбирам хората, които споделят, за да се похвалят с успехи, заради социалния си статус и т.н., но аз предпочитам след определена възраст детето ми само да реши дали иска да присъства в социлните мрежи. Наистина зачестиха случаите на хакнати профили в социалните мрежи, но това е от години и би трябвало хората да сме малко по-обрани в споделянето на прекалено лична и чувствителна информация за себе си и децата си. Дано продължават да споделят публикацията и тя да стигне до повече хора, които трябва да я прочетат", гласи друг коментар.