Започна тазгодишното издание на "София Прайд". Дъждът и лошото време не уплашиха участниците в инициативата, които се събраха в парка до паметника на Съветската армия в София, информира БНТ.

"През 2023 година избрахме празнуваме семействата във всичките им разноцветни багри и за 16-та поредна година заставаме заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството. Акцентирахме върху темата за семейството, защото и за нас, ЛГБТИ+ хората, подкрепата от най-близките е безкрайно важна и нужна. За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората не получаваме приемане и обич у дома, и не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее. Затова и вратите на София Прайд 2023 са отворени за тези, които се чувстват отхвърлени и неприети.

Едновременно с това, докато ние като граждани и представители на гражданското общество от години работим за създаването на по-приемаща среда за всички, институциите и властимащите продължават да затварят очите си за неравенствата в българското общество", казват организаторите на инициативата.

Те напомнят, че през последните 12 месеца правата на ЛГБТИ + хората са срещнали и продължават да срещат изключително силен отпор.