Ако работим на компютър, със сигурност много вредим на очите си. Диоптрите растат, главата ни боли, пред погледа картината се размазва.

Редовните почивки са задължителни, но е добре да прибавим и някои упражнения. Съществува едно правило, което е добре да спазваме ежедневно - 20-20-20.

Какво представлява - на всеки 20 минути гледане в монитора или екрана на телефона трябва да прекарваме 20 секунди във взиране в нещо, което е на 20 фута разстояние от нас (около шест метра).

Можем да фокусираме погледа си както върху дърво на съседната улица, така и в някой прозорец или надпис на отсрещната сграда. Важното е да гледаме надалеч.

Според учени, 20 секунди са времето, необходимо на очите ни да си починат. Това е времето, в което е добре да изпием и чаша вода, защото с хидратацията се борим и със синдрома на сухото око. Зеленият чай пък е още по-полезен, благодарение на антиоксидантите в състава си, съветват експерти.

Най-трудната част от това просто упражнение може би е да се сещаме да го правим на всеки 20 минути. Работата може да почака 20 секунди, защото ако спрем да виждаме, съвсем няма да можем да я свършим.