20 години от своето създаване чества днес Държавното предприятие "Фонд затворно дело“ (ДПФЗД). Фондът започва да функционира в началото на 2003 г., с промени в Търговския закон и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Основните му дейности са свързани с подобряване на условията за изпълнение на наказанието лишаване от свобода и повишаване обхвата на трудовата заетост на затворниците. Всъщност началото на затворното дело в България е поставено преди повече от 100 години, когато е обнародван Законът за работата на затворниците – Фонд "Затворно дело“ (27 февруари 1922 г.), съобщиха от Министерството на правосъдието.

Към днешна дата във всички 12 затвора у нас функционират териториални поделения на Фонда. Сред наложилите се на пазара продукции, произвеждани в местата за лишаване от свобода, са например мебелите и ПВЦ-дограмите (затвора Стара Загора), млечните продукти (мандрата в затворническо общежитие Смолян към затвора в Пловдив), изделията на шивашкия цех (затвора Сливен) и др. Ангажираните дневно с трудова заетост лишени от свобода, в т.ч. външни работни обекти и цехове за производство на ишлеме, са приблизително 1000. Към ДПФЗД функционира и Център за професионална подготовка, който организира и провежда курсове за придобиване на професионални квалификации на затворниците, основно в сферата на строителството, дървообработването и озеленяването.

Годишнината на Фонда бе чествана днес на работна среща, в която участваха всички началници на затвори в страната и регионалните мениджъри на предприятието. Изпълнителният директор Нина Димитрова направи отчет на дейността му и постави като тема за обсъждане програма за преобразуването на ДПФЗД в административна структура към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“. В тази връзка вече са изготвени промени в ЗИНЗС и предстои те да бъдат обсъдени в работна група.

От името на министъра на правосъдието Крум Зарков ресорният заместник-министър Мария Павлова поздрави служителите в предприятието, като изтъкна, че промяната в мисленето на лишените от свобода, чрез труд и трудови навици, е в интерес на обществото. "Именно превъзпитателната дейност и работата със затворниците по време на престоя им в местата за лишаване от свобода са основните средства за тяхната ресоциализация“, заяви заместник-министърът на правосъдието. Тя пожела още марката "произведено в затвора“ да се наложи в бъдеще на пазара като еталон за качество и иновативност.