За тези 146 години, откакто Ботев не е между живите , България се промени много. Мина през няколко драматични катаклизми, войни и две национални катастрофи , плати с живота на стотици хиляди свои чеда за политическия далтонизъм и недалновидно управление на своя политически елит. Това заяви военният историк доц. д-р Петър Ненков, за предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“.

"Както след Освобождението, когато младата българска буржоазия впуснала се в котерийни борби за власт забрави светлите възрожденски идеали на Ботев и Левски за чиста и свята република, което накара потресеният Вазов да напише "Епопея на забравените", така и днес мнозина новоизлюпени парвенюта с животинска стръв бързат да натрупат капитали и не искат и да знаят за такива като Ботев“, отбеляза историкът.

За тях няма Отечество и още по-малко идеали.

"Затова стиховете на Ботев : "Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не свойта душа, брате, а душата на народа" – са меродавни и днес . На някои много им се иска да нямаме славна история, велики поети и герои, да нямаме национална памет, защото така по-лесно се манипулират хората. Мнозина политици са се опитвали през годините да пришият лика на Ботев върху своите партийни знамена и да го обсебят за своята казионна кауза. Други са искали да се скрият зад исполинския му ръст и да потърсят индулгенция за гузната си съвест зад красивата фасада на неговите стихове . Но, всуе ! Ботев е и ще принадлежи единствено на своя народ Сигурен съм , че за такова кощунство Ботев би рипнал от незнайния си гроб , би подирил отново своята сабя от музея, ако все още не са откраднали и отново би потеглил с четата си , за да им потърси сметка. За него безпаричния емигрант, самоукият печатар и поет, който пишеше своите стихове в закадените таверни на букурещките предградия, най–високата награда бе смъртта юнашка за свободата на България“, подчерта Ненков

Ботев живя само 28 години - възраст, на която днес много младежи още не са започнали самостоятелен живот.

"Неговата активна дейност като поет, публицист и революционер се събира едва в десетина години – време , което сега стига да се прослужат едва два класа от професионалния стаж. Той написа само 20 стихотворения, но с тези песни израснаха всички следващи поколения българи . Той нямаше време да учи в престижни университети , но с много дарба и труд овладя върховете на човешкото познание и знаеше наизуст руската литература, и западноевропейската философия. Ярко свидетелство за това са неговите великолепни публицистични статии, политически памфлети и фейлетони. Само седем фейлетона излизат изпод неговото талантливо перо, но те съчетават в себе си по един великолепен начин умението му да улавя като антена актуалните проблеми на деня, блестящия му полемичен талант и безпощадното му чувство за ирония и сарказъм. Ботев ненавижда фанариотщината, продажното духовенството и религията, която крепи господството на тираните над онеправданите и унизените. Той вижда спасението на народите единствено в близкото тържество на разума, за като пише в "Моята молитва".

Със своя подвиг, поезия и публицистика Ботев се превръща в най-яркия урок по родолюбие, който всяко българче научава още от най-ранно детство .

Неслучайно песента на дядо Вазов за Ботевите четници " Тих бял Дунав се вълнува" - отдавна се е превърнала във втори национален химн на България, отбеляза още доц. Ненков.

"Всяка година на 6 януари, всеки , който милее за своя род и родина се прекланя пред подвига на Ботев и се изповядва пред него, опитва се да потърси нравствени ориентири в неговите завети. Днес ние пак се изправяме пред тебе, войводо и се чудим , какво да ти кажем !? Кои от твоите завети се изпълниха и кои не , кои от думите ти се сбъднаха и кои не. С какви очи да те погледнем като ти кажем, че днес се намират хора с големи научни титли, които нарекоха Априлското въстание - " махленска свада на няколко български села в Родопите и Средногорието с турски криминални елементи" , а омразното турско робство – "османско присъствие по българските земи".

Подмяната на историческата истина не може да служи на благородните идеи на хуманизма и демокрацията, посочи историкът.

"Намериха се даже и литературни критици, което се заровиха в поривите на младостта ти, преправиха думите и делото ти и те изкараха пияница, пройдоха и терорист. Други днешни пишман корифеи на просветата се опитаха да извадят от учебниците " Аз съм българче" на дядо Вазов , "Записките по българските въстания" на Захари Стоянов и твоето "Не плачи майко, не тъжи", защото сте били старомодни и тийнейджърите нищо не разбирали от вашите писания !? Да , за съжаление днес все повече се увеличават децата, които знаят наизуст песните на чалга певиците , но не и твоите безсмъртни стихове за Хаджи Димитър "Жив е той , жив е" и за Чавдар – страшен хайдутин .

А ние, вместо по Ботевски силно "да любим и мразим", както и някогашни лъжепатриоти мълчим гузно , за да спасим душите си и чакаме отново някой Месия да ни оправи живота, изтъкна Петър Ненков.

"Този който написа за Васил Левски най-човешките думи, сродили ги завинаги в народната памет, този чиито паметни думи " Хляб или свинец" в Калофер още нашепва белоснежният връх над родния му град, този който прогори с жарката си целувка Козлодуйски бряг под бурните аплодисменти на пътуващите с парахода “Радецки, този който тръгна към Околчица и към смъртта си с гордо вдигнато чело, за да прекрачи през прага на безсмъртието , той никога не ще умре! Защото остава завинаги вграден във времето. Остава в шума на разбунената гора, в писъка на зимната буря, в шепота на изкласилите жита, остава в нашата многострадална земя, в дълбоката тишина на Балкана , в дъхавия планински цвят и на онзи скалист планински връх , на който за последен път видя небето на България . Защото "Тоз кой падне в бой за свобода той не умира !"