Мярката за отстъпка от 25 ст. на литър гориво беше силно дискутирана докато беше въведена, тъй като тя не беше таргетирана към най - нуждаещите се групи. Беше обща за всички и спорна. Това коментира доц. Щерьо Ножаров в интервю за сутрешния информационен блок "Добро утро, България" в ефира на Радио "Фокус", преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК.

Той посочи, че докато мярката е действала, цените на горивата силно са се понижили.

По думите му поевтиняването на горивата не е заслуга за българския пазар. Доц. Ножаров отбеляза, че цените в момента в България са същите като във всички съседни държави.

"Цените на петрола са стабилни на международните пазари", обясни той. По думите му въвеждането на мярката за отстъпка от 25 ст. на литър гориво е било плод на напрежението, свързано с високите цени. Експертът я определи като спешна намеса.

Доц. Ножаров бе категоричен, че шок в цените на горивата не се очаква, освен ако няма извънредни ситуации на международните пазари .

Относно новата мярка, която депутатите въведоха - някои от потребителите да получават ваучери за горива или карти за градски транспорт, доцентът изрази мнение, че нискодоходните групи в обществото са очаквали продължение на предходната мярка. 

Той подчерта, че ресурсът ще се изчислява всеки месец и ще бъде плаващ.

"Правителството може да спре мярката във всеки един момент", категоричен бе той.