Бюджетът на НЗОК за 2023 г. има 821 милиона в повече разходи за здравноосигурителни плащания. Същественият момент от парите за бюджета е запазването на здравноосигурителната вноска като размер, която остава 8%. Увеличава се размерът на всички здравноосигурителни плащания без тези за медико-диагностични дейности, но и при тях има увеличение в сравнение с касовото им изпълнение за предходната година. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" председателят на НС на НЗОК доц. Момчил Мавров.

Той уточни, че заложеният резерв е около 205 милиона лева. "Става въпрос за около 3% от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване. В хода на годината с тези средства от резерва трябва да се гарантира устойчивост и ритмичност на здравноосигурителните плащания, на финансирането на съответните дейности, като при необходимост законът указва, че резервът може да се освобождава и разпределя с решение на Надзорния съвет", обясни доц. Мавров.

Председателят на НС на НЗОК каза още, че в сравнение с размера спрямо бюджета за 2022 година единствено размерът на разходите за медико-диагностични дейности е по-малък, но той отново е по-голям от касовото изпълнение, т.е. от действително отчетената и изпълнена дейност по това перо.

"Така че можем да говорим само за увеличение на разходите. Като с най-голямо процентно увеличение са разходите за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, и разходите за първична извънболнична медицинска помощ. При тях увеличението е съответно за медицински изделия с 23%, за първична медицинска помощ 22%. На следващо място бяха разходите за специализирана медицинска помощ и за болнична помощ, като при тях ръст е съответно 18 и 17%. При  денталната помощ също е заложен ръст на разходите, макар и по-нисък. При денталната помощ плащанията е заложено да бъдат около 10,5% повече", коментира доц. Мавров.