В здравеопазването потребностите са огромни. Необходимо е повече взаимодействие между заинтересованите институции и обществените организации включително. Смятам, че ако говорим по-често и за баланс в отношението, и най-вече за стремеж към обективност и последователност, ще постигнем повече. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" новият председател на НС на НЗОК доц. Момчил Мавров.

"Предизвикателствата в здравеопазването са много и това е видно за всички. По това колко една система се нуждае от промяна, от реформиране и по-добра организация можем да съдим от присъствието на съответната проблематика в медийните репортажи. Но има и друга причина всички ние да обръщаме по-голямо внимание на здравето и на здравната политика на държавата. Опазването на здравето е чувствителна сфера за всички, тъй като пряко е свързано с личността, с интересите на всеки един от нас. Но когато говорим за предизвикателства в професионален план и като председател на Надзорния съвет на НЗОК мога да кажа, че за мен предизвикателство е това НЗОК да функционира по такъв начин, че думи и изрази като "ограничен достъп до здравни услуги“, като "недофинансиране“, "липса на контрол“ все по-рядко да присъстват в медийното пространство", обясни доц. Мавров.

Той уточни, че в близък план предстои рамковото договаряне на медицинските дейности с Лекарския съюз и на денталните дейности с Българския зъболекарски съюз. "Може да се каже, че това са най-важните задачи пред администрацията на НЗОК и нейния Надзорен съвет, които трябва да финализираме като процес в близко бъдеще, и то успешно".

На въпрос дали ще се търсят решения за покриване на стойността на стабилизиращите импланти при различните травми: ортопедични, неврохирургични и други, тъй като сега се получава така, че пациент, приет по спешност заради счупване, трябва да заплаща ортопедични пирони, винтове, планки и други импланти, доц. Момчил Мавров отговори, че по отношение на стабилизациите и останалите импланти става въпрос за една много богата номенклатура, с която трябва да бъдат разширени спецификациите и процедурите на НЗОК.

"По този въпрос задължително трябва да си търси решения, като се разшири обхватът на медицинските изделия, за които Касата заплаща. Политиката на НЗОК, включително и тази на Министерството на здравеопазването, е да бъдат разширени възможностите на пациентите са достъп до медицински изделия, прилагани в болничната помощ. И в тази връзка ще си търсят решения, в тази насока. Предстои много работа, още повече, че трябва много внимателно да бъдат претеглени случаите, при които Касата може да поеме заплащането на тези изделия".