"Дългът се увеличава поради това, че макар да има планирани високи разходи, има намаляване на приходите по линия на опрощаване на Данък "Добавена стойност“ (ДДС), като се започне от памперсите и се свърши с хляба". Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, бивш депутат, сега преподавател в СУ "Свети Климент Охридски“, в аудиокаста "Това е България" по "Фокус" във връзка с увеличаването на държавния дълг с 2,9 млрд. и въпросът кой е най-сериозният икономически проблем: дългът или инфлацията? Според доцентът обаче нито дългът, нито инфлацията са притеснителни за българската икономика. Той твърди, че правителствените разходи, и бюджетните разходи са основният проблем, защото те увеличават и дълга и помпат инфлацията.

Той разясни и останалите причини за разрастването на дълга и инфлацията като уточни, че увеличаването на разходите през компенсации, и намаляването на приходите чрез опрощаването на ДДС създава този проблем. "В същото време дотолкова, доколкото се наливат повече пари в съсловия, които от една страна не са най-производителните, да речем най-големи са увеличенията на заплатите на държавни и общински служители, тогава вие всъщност оставате пари в онези хора от икономиката, които са по-скоро бенефициенти, отколкото кредитори на държавния бюджет", каза той.

По думите му останалите причини за дълга са т.нар. "компенсации“, които се обещават за всичко и обещанието на политиците, че ще има и други компенсации в бъдеще.

"Всъщност, инфлацията винаги е едно и също нещо – това е желание на гласоподавателите да използват пари на другите и обещания на политиците да дадат такива пари", каза доц. Красен Станчев.

Цоня СЪБЧЕВА