Заплаха от страна на Иран може да разглеждаме като негласно обявяване на война на Израел. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов, международен анализатор, по повод заплахата, която отправи Ислямската република към всички посолства на Израел по света.

"Това може да се разглежда по два начина. Единият начин е да го разглеждаме като негласно обявяване на война на Израел, защото истината е, че когато заплашиш дипломатическите представителства на една друга държава, на практика ти заплашваш самата държава. Аз не говоря за иранска дипломация, но на езика на международната сигурност това означава точно това. Все пак посолствата, нека да не забравяме, по силата на международното право са представителства на въпросната държава, така че да заплашиш израелското посолство, това означава да заплашиш самия Израел. И вторият начин, по който може да тълкуваме това послание на Ислямска република Иран, безспорно е ултиматум, а именно – ако Израел е постигнал целите си, "Хамас“ да спре дотам, защото в противен случай всеки последващ удар срещу "Хизбула“ или срещу други терористични единици, които са разположени в Ливан, или пък опит по някакъв начин да се окаже натиск върху Ливан или върху друга общност в региона от страна на Израел, ще се тълкува като пряко предизвикателство към Иран. Така че от една страна това може негласно да го тълкуваме като обявяване на негласна война, а от друга страна – като ултиматум към Израел. Дали обаче Ислямска република Иран ще рискува война с Израел на този етап е рано да кажем, защото самият Иран е в неизгодно положение", коментира доц. Иванов.

Като причина за неизгодното положение на Иран, Иванов изтъкна: "Защото една война с Израел сериозно ще дестабилизира статуквото в региона. Това от своя страна ще накара Русия да се намеси на страната на Иран, разбира се, не директно, но по някакъв начин да балансира влиянието на Израел и съответно американската помощ за Израел, която продължава и която ще се усили, ако Ислямска република Иран нападне Израел. Това, което се опитвам да кажа, е, че руснаците си имат достатъчно проблеми в Украйна в момента. Те напредват и не искат този напредък да се губи, защото точно това ще се случи, ако Иран и Израел влязат във война. Америка ще подкрепи Израел, Русия ще трябва да подкрепя Иран, ще трябва да воюва на два фронта, което означава, че в един момент в този устрем, който има тя, този стратегически превес в момента в Украйна, ще се забави. И още нещо – ние не знаем как ще реагира Китай на това, защото отношенията между Иран и Китай са много деликатни, те са отношения на сериозни икономическа зависимост, което означава, че една потенциална война с Израел може да навреди на интересите на "Един пояс, един път“ в Близкия изток", смята международният анализатор.