На 14 май изтича срокът за кандидатстване за наградите за биологично производство, които са част от Плана за действие на Европейския съюз за развитието на биологичното производство. Те се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe. Наградите имат за цел да отдадат признание на високите постижения по цялата верига за създаване на стойност в биологичното производство, като отличат най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство на ЕС, съобщиха от Министерството на земеделието.

Биологичното земеделие не е единствено съвременен начин на производство, а производствен метод базиран на минимално въздействие или дори прилагащо практики щадящи околната среда, коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев по повод конкурса за биологично производство. "Макар да са необходими усилия за достигане на средноевропейски стойности на биологично сертифицирани площи, искаме да даден видимост на био производството и у нас и окуражаваме няколко хилядите производители, но също така и търговци и преработватели да участват в тази надпревара“ каза още той. По думите му, има качествени български био продукти, част от тях се реализират успешно и в чужбина. "С участието си в този конкурс и българските био производители могат да помогнат за това страната ни да е още по-видима на био картата на Европа“ допълни Георги Събев.

В конкурса ще бъдат връчени осем награди в седем категории. Подробна информация за кандидатстването, както и практическото ръководство за наградите на ЕС за биологично производство за 2023 г., може да намерите тук: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_bg#documents