26 март е ден за помен и поклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета по време на Балканската война, съобщават от Съюза на Тракийските дружества в България.

На тази дата през 1913 г. Втора българска армия превзема Одрин. Българският войник изумява света със своя подвиг, който слага край на Балканската война. Последвалият Лондонския мирен договор от 17 май 1913 г., предоставя почти цяла Тракия на запад от линията Мидия-Енос на България. Това е смисълът на този ден, който ние, тракийци почитаме. Датата 26 март символизира съдбовни събития - бойната слава на българската войска и стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към Отечеството.

Триумфът от победата много скоро е помрачен от трагедията на стотици хиляди българи, които през лятото и ранната есен на 1913 г. са подложени от турската войска и башибозук на гонения, разорение и физическо унищожение. Погромът над тракийци няма аналог в новата ни история.

Днес Столична община, Съюзът на тракийските дружества в България и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Тракия и 110 години от Одринската епопея.

Програмата предвижда:

10.00 ч. панихида в храм "Свети Николай Софийски Нови“

10.30 ч. поднасяне на цветя пред паметника на Eкзарх Антим I

11.00 ч. Възпоменателна церемония пред мемориала на Одринци

На 28 март 2023 г. (вторник) от 18.00 ч. в Националната библиотека "Свети Кирил и Методий“ ще се проведе вечер на Тракия, по време на която ще бъде представен т. I на Енциклопедия "Тракия“.