Днес е денят на всички, които носят името Красимир и неговите производни.

Името е славянско и означава - "украса на света".Съществуват и женските варианти Красимира и Мира. Името е засвидетелствано още през Средновековието. Някои автори го приемат за тъждествено с името на хърватския владетел Крешимир.

Според някои етнолози името Красимир възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма. За тези, които предпочитат този вариант за произхода на името, именният ден е на 1 юли — тогава Българската православна църква почита светите безсребреници Козма и Дамян.

Според последната статистика на НСИ за носителите на това име у нас от 2019 година, 43 396 български въже носят името Красимир.

Днес Православната църква чества и деня на Св. 42-ма мъченици в Амория. Това е денят на всички смели мъже, войници и верни служители на Христа.

Тези християнски мъченици били военачалници и пострадали за вярата през 840 година в гр. Амория, в малоазийската област Фригия.

Търсейки сила и утеха в постоянната молитва, радостно и спокойно очаквали смъртта си, за да се съединят с Иисуса Христа и да придобият вечните блага на бъдещия по-добър живот.