"Важно е училището да е близко до живота. Тази тема е доста практична и стойностна". Това каза Диян Стаматов в ефира на Радио "Фокус" и предаването "Добро утро, България", председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата, по темата за въвеждането на военно обучение сред подсрастващите.

"Имали сме подобни практики преди пандемията. Ученици бяха посещавани от различни военни служители, които много достолепно представяха историята и даваха практически насоки, които биха могли да бъдат полезни на подрастващите. Вероятно сега ще бъде аналогично", обясни Стаматов.

Според него е съвсем нормално и положително, с оглед на много фактори, да има подобно обучение.

"Единият фактор е, че военното обучение винаги е носело със себе си отпечатък на добра организираност и възможност всеки един човек да се чувства малко по-отговорен към това което прави независимо дали е момче или момиче", обясни той.

"Втората причина е ситуацията, която има в близост до нас, в Турция и Украйна. Ние не сме никак далече от подобри кризисни ситуации, които промениха облика на нашите съседи сериозно", допълни директорът на 119-то СУ.

По думите му дори да се върнем малко по-назад във времето, в Карлово, това също е една кризисна ситуация, в която отговорността и бързата адекватност с много сериозна поведенческа дисциплина на хората, може да помогне на всички, за да се спасят по-бързо от една кризисна ситуация.

На въпрос как приемат учениците новината за въвеждането на военно обучение в училище, той беше категоричен, че децата са по-различни от възрастните и приемат такива промени в учебния план с усмивка и шеги.