Резервации за посещения на Боянската църква се правят с имейл система. В имейла има потвърждение на резервацията с ден, час и брой туристи, които ще я посетят в уреченото време. "Ако се налага, ще направим още една дигитална система за посещения, но не виждам с какво това ще промени създадения модел. Има и ипециално създаден сайт за черквата, където могат да се резервират посещения“, разказва доц.д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Наредих да бъде отменено резервирането по телефон след интервютата на д-р Даниела Стоева (в тях Стоева разказва, че телефонната система за резервиране е ненадеждна, защото се получава дублиране на резервации. Д-р Стоева бе на гости на "Денят на Фокус“ на 18.09 и повдигна този въпрос – бел.авт.).

Църквата е много търсен паметник. Той е посещаван не само заради културно-историческата си стойност, но и заради добрата си поддръжка, категорична е Петрунова. "От 2019 г. насам правим договори с всички туроператорски фирми, които включват Боянската черква в обиколките си. Предупреждаваме колегите, че резервациите са строго определени като часове и могат да отпадат само ако сме уведомени няколко дни преди датата. Преди тези договори често се случваше туроператор за направи заявка, но групата да не пристигне в уречения ден и час. Така другите желаещи за посетят църквата нямаха тази възможност“, разяснява казуса директорът на НИМ.

Всеки туроператор залага в договора резервационен график, с който служителите на църквата се съобразяват. Случвало се е да се появи непланирата група, която да не е могла да влезе в черквата. Причината не е лошо стопанисване, а малките размери на църквата, които определят ограничеността на капацитета й да поема туристи, пояснява Петрунова. "В цял свят съществуват паметници със специален режим на посещение, например базиликата "Сан Марко“ във Венеция“, допълва тя.

Спазва се условието за влизане на максимум 8-10 души наведнъж, за да се съхранят фреските. "Фактически невъзможно е в църквата да влязат повече хора, защото тя не може да ги побере. Служителите на НИМ опазват над 500 000 експоната и знаят как да се грижат за културни артефакти. Освен това именно НИМ възстанови стенописите в църквата“, напомня директорът на НИМ.

"Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не е дошла да говори с музея, за да обсъдим темата за Боянската църква и за мен това е странно. Пишат писмо до Министерство на културата, имат медийни изяви по темата, а не са потърсили нас за разговор. С тях имаме общ интерес да опазим културното ни наследство“, разсъждава директорът на НИМ.

"Няма никакъв риск за статута на Боянската църква в ЮНЕСКО. Чакала съм по 7 часа на опашка в чужбина, за да видя някои паметници на културата. Туристите, които имат търпение, ще отделят време за посещение на църквата, защото чакането си заслужава. Туроператорите, които не са подписали договори с НИМ, може и да са имали случаи, при които групата им не може да влезе. Ако обаче договор е подписан и те спазват точно часовете за посещения, всичко е наред“, заключава доц.д-р Бони Петрунова.