През 1865 година в САЩ е приета 13-ата поправка в Конституцията, с която е отменено робството.

През 1958 година САЩ пускат своя първи изкуствен спътник на Земята “Explorer One".

Състои се премиерата на пиесата “Три сестри" на Чехов (1901 година). Във вестник “Ню Йорк ивнинг джърнал" за пръв път е публикувана страница с комикси през 1912 година.

През 1991 година на търг в Ню Йорк за рекордна цена за атлас е продадена книгата “География" на древногръцкия астроном и географ Птолемей - 1,925 млн. долара.

Открива се Националният център за изкуства и култура “Жорж Помпиду" в Париж. Центърът обединява националния музей на модерното изкуство, център за дизайн, библиотека, център за кинематографична дейност и др.

На 31 януари са родени: австрийският композитор Франц Шуберт и българският Ангел Букурещлиев, политикът Стефан Стамоболов - една от най-тачените и най-оспорваните личности в новата ни история, бившият германски президент Теодор Хейс.

2018 г.

Г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, президент на Република Малта е наградена с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за значителните и заслуги за развитието на приятелските отношения и на двустранното сътрудничество между Република България и Република Малта, както и за нейната особено значима заслуга за развитието на културата, изкуството и науката.

2018 г.

След като отлагат решението дали да напуснат двореца Уестминстър или не с години, британските депутати гласуват в полза на преместването им извън сградата на парламента, за да могат да ремонтните дейности по нея да стартират.

2018 г.

Президентът Хосе Марио Ваз назначава Артур Силва за министър-председател на Гвинея-Бисау, наследявайки Умаро Сисоко Ембало, който подава оставка на 16 януари.

2017 г.

Въпреки масовите протести, румънското правителство приема спешно решение за освобождаване на затворници и за декриминализиране на обвиненията в корупция.

2016 г.

Най-малко 100 души са убити, а стотици са ранени при нападение с Боко Харам бойци на село далори, намиращо се на 4 км от Майдугури, Нигерия

2016 г.

Най-малко 60 души са убити и 110 ранени при бомбена атака на атентатори-самоубийци в град Сайадах Зейнаб, Риф Дамаск в близост до най-святата шиитската светиня на Сирия - джамията Сайадах. Ислямска държава поема отговорност за атаката.

2016 г.

Виден салафистки духовник в Йемен, Самахан Абдел-Азиз, е намерен мъртъв, след като е бил отвлечен от въоръжени лица след проповед срещу Ал Кайда и Ислямска държава. По него са открити следи от мъчения.

2015 г.

Конституционният съдия Серджо Матарела е новият президент на Италия с мандат от 7 години.

2015 г.

Десетки хиляди жители на Мадрид участват в "Марша за промени“ подкрепяйки крайнолявата партия "Подемос“.

2015 г.

В Македония срещу няколко души, включително лидера на най-голямата опозиционна партия Зоран Заев, са повдигнати обвинения за опит за преврат и сътрудничество на чужди разузнавателни служби

2013 г.

Северна Корея обявява военно положение. Ким Чен Ун призовава армията да бъде готова за война.

2012 г.

Тайванското правителство начело с министър председателя У Дуни подава оставка.

2003 г.

Намерен е неизвестен автопортрет на Рембранд. Холандският художник Рембранд е роден на 15 юли 1606 г. в Лайден. Рисува предимно портрети и библейски сцени. Характерни за творчеството му са груповите портрети "Урок по анатомия" (1632 г.), "Нощна стража" (1642 г.); картините "Завръщането на блудния син" (ок. 1669 г.), "Жертвоприношението на Авраам" (1635 г.), "Ослепяването на Самсон" (1636 г.), "Даная" (1636 г.) и др. Най-богати колекции с картини на Рембранд има Ермитажа в Санкт Петербург, Музея на изобразителните изкуства "А. С. Пушкин" в Москва, в Държавния музей в Амстердам, Националната галерия в Лондон и др.

1999 г.

Американският телевизионен канал "Фокс" поставя световен рекорд, като отчита печалба от 150 млн. долара от телевизионна реклама за 1 ден.

1995 г.

Латвия е приета за член в Съвета на Европа.Съветът на Европа е основан на 5 май 1949 г. със седалище в Страсбург. Той е първата политическа организация след Втората световна война, която има за цел да подпомага единството и сътрудничеството в Европа. Съгласно чл. 1 на устава Съветът на Европа трябва да създава "по-тясна връзка между своите страни-членки за защита и поощряване на идеалите и принципите, които образуват тяхното общо наследство", както и да подпомага икономическия и социалния прогрес.

1994 г.

Дау Джоунс достига рекорд 3,978.36 единици. Дау Джоунс е индекс за следене на състоянието на промишлените предприятия на американския фондов пазар. Индексът Дау Джоунс се явява най-старият в средите на съществуващите американски пазарни индекси. Обхваща цените на 30 от най-големите и стабилни публични компании в САЩ. Често се счита за индикатор за състоянието на американската икономика.

1991 г.

На търг в Ню Йорк за 1,925 млн. долара е продадена книгата “География" на Птолемей. Това е рекордна цена достигната за атлас. Клавдий Птолемей е древногръцки астроном и географ. Той разработва математическа теория за движението на планетите около неподвижната Земя и я излага в главния си труд "Алмагест". В книгата си "География" дава ценни сведения за древния свят.

1990 г.

Макдоналдс отравя първия си ресторант в Русия, Москва. Той е най-големия от американската верига ресторанти за бързо хранене.

1989 г.

Започват редовните полети на най-големия авиолайнер “Боинг-747-400".

1977 г.

В Париж е открит Националният център за изкуства и култура “Жорж Помпиду". Той обединява националния музей на модерното изкуство, център за дизайн, библиотека, център за кинематографична дейност и др. Сградата (архитект Р. Роджърс и архитект Р. Пиано) е в духа на хайтек с елементи на структурализъм.

1971 г.

Между Западен и Източен Берлин е възстановена телефонната връзка, прекъсната през 1952 г.

1971 г.

Аполо 14 е осматата пилотирана мисия от програмата Аполо и третата поредна мисия, чиято цел е приземяване на лунната повърхност. По време на мисията астронавтите Едгар Мичъл и Алан Шепард изминават 4 лунни км, на разстояние от 1450 км от лунния модул. Мичъл и Шепард реализират две разходки по лунната повърхност, по време на които събират близо 42 кг уникални образци от лунната почва и скали.

1958 г.

САЩ пускат своя първи изкуствен спътник на Земята “Explorer One".

1950 г.

Президентът на САЩ Хари Труман подписва заповед за създаване на водородна бомба.

1946 г.

Югославия приема нова конституция и става Федеративна народна република Югославия.

1915 г.

По време на Първата световна война (1914-1918 г.) немската армия за първи път използва отровен газ при военни действия срещу руската армия.

1906 г.

В Еквадор е регистрирано най-мощното земетресение (8,6 бала по скалата на Рихтер).

1901 г.

Състои се премиерата на пиесата “Три сестри", на Чехов. Антон Павлович Чехов е руски писател. Той е роден на 29 януари 1860 г. в Таганрог. Завършва гимназията в родния си град. След това, през 1884 г., завършва Медицинския факултет на Московския университет и известно време е практикуващ лекар. Литературната си дейност започва в края на 70-те години. Появяват се разказите и повестите “Степ" (1888 г.), “Припадък" (1889 г.), “Скучна история" (1889 г.) и др. Излизат и сборниците: “На здрачаване" (1887 г.), “Невинни думи" (1887 г.), “Разкази" (1888 г.), “Намръщени хора" (1890 г.). През втората половина на 80-те години се посвещава на театъра и създава пиесите “Иванов" (1887-1889 г.), “Сватба" (1889 г.), “Вуйчо Ваньо" (1890 г.), “Мечка", “Предложение", “Юбилей" и др. От 1893 г. започва нов период в неговото творчество (разказа “Студент"), увенчан с пиесата “Чайка" (1896 г.). Пише повестта “Мужици" (1897 г.), пиесите “Три сестри" (1900-1901 г.), “Вишнева градина" (1903-1904 г.). През 1898 г. след смъртта на баща си и във връзка с развитието на болестта си (туберкулоза) отива в Ялта, където се среща с Л. Н. Толстой, М. Горки, И. А. Бунин, А. И. Куприн, И. И. Левитан. През 1900 г. е избран за почетен академик, но заедно с В. Г. Короленко през 1902 г. се отказва от това звание в знак на протест за отмененото звание на М. Горки от Николай II.

1878 г.

Ген. Николай Игнатиев пристига в Букурещ и запознава румънския княз Карол I с предложението на руската страна за връщане на Южна Бесарабия на Русия, за сметка на което Румъния ще получи Северна Добруджа. Граф Николай Павлович Игнатиев е руски генерал и дипломат. Участва в Кримската война (1855-1856 г.). От 1858 г. е генерал-майор. Впоследствие е военен аташе в Лондон и Париж. През 1863 г. е назначен за директор на азиатския департамент в Министерство на външните работи, а през 1864 г. е изпратен като посланик в Цариград, където дълги години представлява Русия. Подпомага борбата на българите за учредяването на Екзархията. Настоява на състоялата се в края на 1876 г. в Цариград посланическа конференция за реформи в Османската империя. Посещава Берлин, Виена, Лондон и Париж, където настоява за даване права на българите и издейства подписването на Лондонския протокол от 9 март 1877 г. Турция отказва да приеме този протокол и впоследствие Русия £ обявява война, довела до освобождението на България. След войната ген. Николай Игнатиев взема участие в преговорите за мир и в подписването на Санстефанския мирен договор. Поради несъгласие с княз Горчаков, не взема участие в Берлинския конгрес.

1865 г.

Приета е 13-ата поправка в Конституцията на САЩ, с която е отменено робството.

1839 г.

Бившият генерал-губернатор на Канада граф Дюрхем публикува в Англия доклад за необходимостта от обединението на Долна и Горна Канада в една обща територия. Канада е държава в Северна Америка. Първите заселници идват в Канада през 1497 г. Колонизацията на страната е съпроводена с насилствено унищожаване на местното индианско население. През 1605 г. французите, а през 1623 г. и англичаните основават на територията на Канада своите първи селища. В резултат на седемгодишната война (1756-1763 г.) Канада става колония на Великобритания. През 1791 г. е приет конституционен акт за оформяне границите на страната. Оформени са две провинции: Горна Канада - с английско население и Долна Канада - с френско население. През 1840 г. Великобритания обединява двете провинции. Съставено е правителство. По време на Първата световна война Канада участва на страната на Антантата. През 1913 г. получава самостоятелност във вътрешната и външната си политика (Уестминстърския статут). През Втората световна война е на страната на антифашистката коалиция. През 1982 г. в страната е приета нова конституция и Харта за правата и свободите.

1714 г.

Петър І Велики забранява на неполучилите образование деца на дворяни да се женят.