На тази дата през 1995 г. американецът Стив Фосет става първият човек в света обиколил сам земното кълбо, като пресича Тихия океан. 

През 1961 г. в СССР е създадена печатната агенция “Новости". През 1885 г. във Вашингтон е открит паметник на Джордж Вашингтон. Той е най-високият в света – височината му е 169,3 метра. През 1828 г. в щата Джорджия, САЩ излиза пилотния брой на първия индиански вестник в света – “Чероки феникс". 

На 21 февруари са родени: Нина Симоне – американска певица, пианистка и автор на песни, Юбер Живанши – френски моделиер, създател на търговската марка “Живанши", Алексей Николаевич Косигин - руски политик и министър-председател на СССР (1964-1980 г.)…   

На 21 февруари умират: Бенедикт Спиноза – холандски философ материалист, пантеист и атеист; Кенет Ароу - американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика.

2018 г.  

Нигерийски военни спасяват 76 ученички, изчезнали след нападение на екстремисти от групировката "Боко харам" в село Дапчи, в североизточния щат Йобе. Намерени са и телата на две загинали момичета.  

 

 

2018 г.  

Двуетажен автобус от компанията Rey Latino, превозващ пътници от град Чала до град Арекипа в Перу, излиза от пътя и пада в река. Загиват 44 души.  

 

 

2018 г.  

Южна Корея подписва споразумения за свободна търговия с държавите от Централна Америка - Коста Рика, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Панама, за да премахне митата върху около 95% от търгуваните стоки и услуги. 

 

 

2017 г. 

Умира Кенет Ароу (95 г.), американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика. 

Кенет Ароу е американски икономист, печелил Нобелова награда за икономика заедно с Джон Хикс за за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието. Остава в историята като най-младият човек, получавал Нобелова награда за икономика (на 51 години). Кенет Ароу е роден в семейство на евреи. Завършва Колумбийския университет с магистърска степен през 1941 г. 

 

 

 

2017 г.  

Няколко нови вида малки жаби са открити в Индия. 

 

 

2017 г.  

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева е назначена за вицепрезидент. 

 

 

2014 г.  

Президентът на Украйна Виктор Янукович връща конституцията от 2004 г. 

 

 

2013 г.  

В Бангладеш хиляди протестиращи се обявяват за смъртни присъди на военни престъпници от войната през 1971 г. най-известният от които е лидера на основната ислямистка партия в страната, "Джамаат-и-Ислами Бангладеш“ Абдул Кадер Молла. Във войната за независимост от Пакистан са убити над три милиона души. 

 

 

1995 г.  

Американецът Стив Фосет става първия човек в света обиколил сам земното кълбо, като пресича Тихия океан. 

 

 

1961 г.  

В СССР е създадена печатната агенция “Новости". 

 

 

1947 г.  

В САЩ за е произведен първият фотоапарат “Полароид". Методът на “мигновената фотография" става последната иновация в историята на фотографията – в момента, когато инженерът Едуин Ленд получава снимка, която не изисква обработка след експониране. Все пак не било открито нищо ново в техниката на фотографиране. 

 

 

1925 г. 

Излиза първият брой на списание “Ню Йоркър". 

 

 

1916 г.  

Започва битката при Вердюн между армиите на Франция и Германия за Вердюнския укрепен район. Това е едно от най-продължителните и кръвопролитни сражения (известно като “месомелачката") през Първата световна война (1914-1918 г.), завършило едва през лятото, без някоя от страните да получи надмощие, въпреки че общият брой на дадените жертви надхвърля 1 милион. Германското командване решава през 1916 г. да нанесе главен удар на Западния фронт срещу Вердюнската дъга - опора на целия френски фронт, отбранявана от 8 френски дивизии. На петнадесеткилометровия участък на пробива срещу две френски дивизии немците съсредоточават шест и половина дивизии с деветстотин четиридесет и шест оръдия (от които четиристотин деветдесет и шест тежки) от състава на III-та немска армия. III-та немска армия е командвана от кронпринца (престолонаследника) Фридрих. Атаката на 21-25 февруари среща силната съпротива на французите и немците не успяват да направят пробив. Френското командване въвежда в боя втора армия, командвана от генерал А. Петен. За седемдесет денонощия (в периода февруари-април) в жестоки боеве германците се придвижват на шест – седем километра. След Вердюнската операция войната става позиционна. В нея Германия използва до петдесет дивизии от всичко сто двадесет и пет и загубва около шестстотин души. Франция привлича в операцията шестдесет и пет дивизии от сто двадесет и пет и загубва триста петдесет и осем хиляди души. 

 

 

1885 г.  

Във Вашингтон е открит паметник на Джордж Вашингтон. Той е най-високия в света – височината му е 169,3 метра. 

 

 

1878 г.  

В турското правителство се извършват промени. Парламентът се разпуска. 

 

 

1872 г.  

В Москва е основан Държавният (Императорски) исторически музей. 

 

 

1828 г.  

В щата Джорджия, САЩ излиза пилотния брой на първия индиански вестник в света – “Чероки феникс". 

 

 

1788 г.  

Възползвайки се от затрудненията на Високата порта, Австрия обявява, че се включва във войната срещу Турция. Това решение внася смут сред турските управляващи. Свиканият от султана военен съвет не може да изработи общ план за предстоящите бойни действия. През лятото на същата година 50-хилядна австрийска войска се установява в Земун, готвейки се да нападне Белград. 

Австро-турските войни от XVI-XVIII век са общо десет на брой и се водят между Австрия и Османската империя от 1532 г. до 1790 г., с известни прекъсвания. Първоначалният стремеж на Австрия е да сложи ръка върху Унгария, след което се бори за влияние и в Югоизточна Европа. Отчитайки своите ограничени икономически и военни възможности, Австрия търси съдействието и помощта на други държави като Венеция, Полша и Русия, както и на Ватикана, насърчава освободителните борби на поробените от Османската империя балкански народи, като им обещава своята помощ. Въпреки че такава на практика не получава, българският народ през това време се вдига на редица въстания, по-значителни от които са Търновските въстания от 1596 г. и 1598 г., Чипровското въстание (1688 г.), въстанието в Западна България (1737 г.) и др. Разгромът на тези въстания предизвиква големи изселвания на българското население в съседните страни. 

 

 

1784 г.  

В Крим пристанищният град Ахтиар е преименуван на Севастопол. 

Севастопол (на украински и руски Севастополь, татарски:Aqyar) е град в Южна Украйна, разположен на полуостров Крим, който административно не влиза в пределите на Автономна република Крим. Населението на града е 378 600 (2005 г.). 

 

 

1613 г.  

За цар на Русия е избран Михаил Романов – създател на династията Романови, управлявала страната до 1917 г. През 1613 г. в Москва се провежда Земски събор, на който е поставен въпросът за избора на нов руски цар. Кандидати за руския престол са полският принц Владислав, синът на шведския крал Карл-Филип, синът на Лъжедмитрий II и Марина Мнишек - Иван, наречен “Ворьонок", както и представители на най-големите болярски фамилии. На 21 февруари съборът избира Михаил Фьодорович Романов, 16-годишния син на племенника на първата жена на Иван Грозни Анастасия Романова. В Ипатиевския манастир до Кострома, където по това време се намира Михаил заедно с майка си, е изпратена делегация. На 2 май 1613 г. Михаил пристига в Москва, на 11 юли се извършва коронацията. Скоро водещо място в управлението на страната заема неговият баща – патриарх Филарет, който “владееше всички царски и военни дела". Властта е възстановена във формата на самодържавна монархия. Ръководителите на борбата с интервентите получават скромни назначения. Д. Пожарски е изпратен като воевода (воеводата е начело на военното и гражданското управление в градовете и административните единици) в Можайск, а К. Минин става думски воевода. 

 

 

1431 г.  

Състои се процесът срещу Жана Д’Арк. 

Жана Д’Арк (Jeanne d’Arc) е национална героиня на Франция. Оглавява освободителната борба на френския народ против англичаните по време на Стогодишната война (1337-1453 г.). Родена е около 1412 г. в лотарингско селце, пострадало от войната. Фанатично религиозна, Жана Д'Арк уверява хората, че й е предначертано да освободи Франция. С големи усилия успява да убеди дофина Карл да започне военни действия (февруари 1429 г.). Начело на армията, въодушевява войниците и на 8 май 1429 г., освобождава обсадения от англичаните Орлеан (народът започва да я нарича Орлеанската дева). След редица победи повежда армията към Реймс, в който на 17 юли 1429 г. коронова дофина Карл (Карл VII). Размахът на народната война и огромната популярност на Жана Д'Арк изплашват краля и придворната аристокрация. Впоследствие е отстранена от ръководството на военните действия. На 23 май 1430 г. по време на едно от излизанията на французите от обсадения Компиен героинята попада в плен на бургундците, които я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и на 30 май 1431 г. е изгорена на клада. През 1456 г. във Франция е организиран нов процес, на който е реабилитирана. През 1920 г. е канонизирана от Католическата църква. 

 

 

На тази дата са родени: 

1933 г.  

Родена е Нина Симоне – американска певица, пианистка и автор на песни. 

Юнис Катлин Уеймън, по-известна като Нина Симон (на английски: Nina Simone), е родена в Трайон, Северна Каролина, в семейство с осем деца. Тя е известна и с текстовете, които пише. Музиката й обикновено е причислявана към джаза, но на нея не й харесва това определение, така че за нейното творчество може да се каже още, че съдържа елементи на блус, Ритъм енд Блус и соул. Нина Симон умира в съня си на 21 април 2003 г. 

 

 

1927 г.  

Роден е Юбер Живанши – френски моделиер, създател на търговската марка “Живанши". 

Юбер Джеймс Тафин дьо Живанши създава първия си салон през 1952 г. Залага на възможностите за комбиниране на дрехите - те могат успешно да се заменят според желанието и настроението на клиента. След успешния пробив в Париж Живанши отваря бутици в Рим, Цюрих, Буенос Айрес. Скоро Юбер влиза в компанията на най-изявените майстори на модата. Роклята, която Одри Хепбърн носи във филма "Закуска в Тифани" му донася голяма слава. Той се старае да прави и дрехи за жени, които не са съвсем слаби и не са много богати. 

 

 

1904 г.  

Роден е Алексей Николаевич Косигин - руски политик, министър-председател на СССР (1964-1980 г.). Член на Комунистическата партия от 1927 г. През 1939-1940 г. е народен комисар на текстилната промишленост на СССР. През 1941-1942 г. заместник-председател на Съвета по евакуацията. От 1948 г. - финансов министър на СССР. Депутат във Върховния съвет на СССР (от 1946 г.). Умира 18 декември 1980 г. в Москва. 

 

 

1866 г.  

Роден е Август фон Васерман (Wasermann) – германски микробиолог. През 1906 г., заедно с А. Найсер и К. Брук, предлага серологичен метод за установяване на сифилиса в човешкия организъм. Умира на 16 март 1925 г. 

 

 

1852 г.  

Роден е Николай Гарин (псевд. на Николай Георгиевич Михайловски) - руски писател. Най-известни произведения: тетралогията "Детството на Тьома" (1892 г.), "Гимназисти" (1893 г.), "Студенти" (1895 г.), "Инженери" (отпечатана след смъртта му, 1907 г.). Пътува в Далечния изток, Корея, Манджурия и публикува сборник очерци "В Корея, Манджурия и Ляодунския полуостров" (1899 г.). Умира на 10 декември 1906 г. 

 

 

На тази дата умират:  

2017 г.  

Умира Кенет Ароу (95 г.), американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика. 

Кенет Ароу е американски икономист, печелил Нобелова награда за икономика заедно с Джон Хикс за за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието. Остава в историята като най-младият човек, получавал Нобелова награда за икономика (на 51 години). Кенет Ароу е роден в семейство на евреи. Завършва Колумбийския университет с магистърска степен през 1941 г. 

 

 

1972 г.  

Умира Георгий Викторович Адамович - руски поет, критик и преводач. Роден е на 19 април 1894 г. в Москва. През 1923 г. емигрира във Франция. Теоретик е на "Парижката нота" - литературен кръг в руската емигрантска поезия, оформил се в началото на 30-те години на ХХ в. около сп. "Числа". Автор е на сборник със статии "Самота и свобода" (1955 г.), на стихосбирка "Единство" (1967 г.), критико-есеистични "Коментарии" и други. 

 

 

1968 г.  

Умира Хауард Уолтър Флори (Florey) - английски патолог, член на Лондонското Кралско дружество (1941 г., през 1960-1965 г. - негов президент). Роден е на 24 септември 1898 г. в Аделаида, Австралия. Завършва университета в Аделаида (1921 г.). През 1921-1924 г. следва в Оксфордския университет. През 1925-1926 г. работи в различни американски лаборатории, през 1927 г. е преподавател в Кеймбридж. Професор е по патология в Шефилдския (1931 г.) и в Оксфордския университет (1935-1962 г.). Ректор на Кралския колеж в Оксфорд (1962-1968 г.). Автор е на научни разработки по патология на капилярните кръвообращения, изследвания на възпалителните процеси, функциите на лимфоцитите и антибиотиците с микробен произход. Ръководи експериментите по синтезиране на пеницилин в чист вид (заедно с Е. Чейн). През 1940 г. за първи път използва успешно пеницилина за лечение при човека и животните. Носител е на Нобелова награда за физиология и медицина (1945 г., заедно с А. Флеминг и Е. Чейн). 

 

 

1965 г.  

На митинг в Ню Йорк е убит чернокожият американски мюсюлмански лидер Малкълм Екс. 

Малкълм Екс (истинско име Малкълм Литъл) е деец на негърското движение в САЩ. Роден е през 1925 г. В младежките си години се занимава с кражби и продажба на наркотици. В периода 1946 – 1965 г. излежава присъда за углавно престъпление. През периода е активист в движението “черни мюсюлмани", възглавявано от Илайджа Мохамед. През 1964 г. основава собствена мюсюлманска секта – “Организация на афроамериканското единство". Малкълм е блестящ оратор, проповядва идеологията на “черния национализъм". По-късно стига до извода, че е необходима промяна в съществуващия строй в САЩ. Застрелян е в Харлем по време на публично изказване. Считан е за герой на борбата на афроамериканците за техните права. Автор е на книгата “Автобиография на Малкълм Екс" (1964 г.). През 1992 г. в САЩ за него е сниман едноименен филм. 

 

 

1934 г.  

Умира Аугусто Сесар Сандино (Sandino) – никарагуански национален герой, генерал (от 1926 г.). Роден е на 18 май 1895 г. в селско семейство. Сменя различни професии и в търсене на работа напуска родината си. Работи в рудници в Хондурас, Гватемала и на петролните находища в Мексико. Завръща се в Никарагуа през 1926 г. и се включва в националноосвободителната борба. В средата на 1927 г. оглавява партизанската борба против подразделенията на САЩ, окупирали Никарагуа, която прераства в гражданска война и довежда до освобождаване на страната (януари 1933 г.). Извикан е в Манагуа за преговори за прекратяване на гражданската война и е убит. 

 

 

1677 г.  

Умира Бенедикт (Барух) Спиноза (Spinoza, d’Espinosa) – холандски философ материалист, пантеист и атеист. Роден е на 24 ноември 1632 г. Произхожда от семейство на евреин търговец. След смъртта на баща си поема ръководството на търговските дела и едновременно с това започва да дружи с опозиционно настроени към Калвинистката църква интелектуалци. Преследван от ръководителите на еврейската община в Амстердам, Спиноза се заселва в Хага, където създава основните си философски произведения. В политическите си схващания е републиканец и противник на абсолютизма. При разглеждане на света на единичните вещи се проявява като радикален представител на детерминизма. Разглежда човека натуралистически, като част от природата. Смята, че е възможно хармоничното съчетаване на частните егоистични интереси на гражданите с интересите на цялото общество. По своя характер философията на Спиноза е пантеистична и съдържа в себе си дълбоко атеистично съдържание. Атеизмът му оказва огромно влияние на европейското свободомислие през ХVII и ХVIII век. 

 

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници: 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

National Geographic Arhive; 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни";