През 1453 г. френските войски побеждават английските в битката при Кастийон, с което завършва Стогодишната война между Франция и Великобритания (1337-1453 г.). Войната се води за земите на територията на Франция, притежание на английската корона, и за Фландрия. Английската армия е съставена предимно от наемници и се командва от краля. Основа на френската армия е рицарското феодално опълчение. На тази дата през 1868 г. столицата на Япония е преместена от гр. Киото в гр. Едо, на който впоследствие е дадено името гр. Токио (т.е. източната столица). Град Токио е разположен в югозападаната част на о-в Хонсю, в равнината Канто, при вливането на реките Сумида и Тама в залива Сингава, част от Токийския залив на Тихия океан. В хода на Първата световна война през 1917 г. кралят на Великобритания Джордж V издава указ за премахване на всички немски титли от имената на членовете на кралската фамилия. Кралската династия, носеща до тогава фамилията Сакс-Кобург-Готска, е преименувана в Уиндзорска. През 1913 г. от 17 до 28 юли в Букурещ се провежда мирната конференция за оформяне резултатите от двете Балкански войни.

На 17 юли са родени: Максим Максимович Литвинов - руски държавник и политически деец, Оскар Ивар Левертин - шведски писател, литературовед.

На 17 юли умират: Шарлот Корде, френска аристократка, британският икономист и философ Адам Смит.


2015 г.

ЕК отпуска 7.16 млрд. евро заем на Гърция за мостовото финансиране. Спасителната програма в размер на 86 млрд. евро е потвърден в Бундестага с 439 гласа "за“, 119 "против“ и 40 "въздържали се“.

2014 г.

На територията на Украйна е свален малайзийски самолет Боинг 777 извършващ полет Амстердам - Куала Лумпур. Загиват 298 човека.

2013 г.

Кралицата на Великобритания Елизабет II одобрява законопроект легализиращ еднополовите бракове.

2012 г.

Израелската партия Кадима излиза от управляващата коалиция.

2012 г.

Администрацията на Барак Обама отказва категорично финансиране на сирийската опозиция.

2011 г.

Вулканът Локон изригва, хвърляйки в паника над 5000 жители на индонезийския остров Сулавеси. Скалните материали и пепелта се издигат на три и половина километра височина.

2011 г.

Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд се обявява за раздробяване на медийната империя на Рупърт Мърдок след арестуване на Ребека Брукс, досегашния изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", британският филиал на Нюз Корпорейшън. С нея арестуваните сътрудници на компанията стават десет.

2011 г.

Според секретен доклад на ЦРУ, публикуван в немския вестник "Билд“, Гърция, е заплашена от гражданска война и военен преврат.

2006 г.

Вълни цунами опустошават индонезийския остров Ява. Загиват стотици. Няколко хотела са повредени и десетки къщи са разрушени в следствие на гигантските вълни, предизвикани от земетресение със сила 7,2 по Рихтер.

2006 г.

Шестима души, сред които и бившият вицепремиер на Албания Грамоз Пашко, изчезват след като военният хеликоптер, с който пътуват, пада в Адриатическо море. Хеликоптерът тръгва от болница в Тирана, за да транспортира по спешност намиращият се в кома Пашко до клиника в италианския град Бари. В хеликоптера пътуват още двама лекари, двама пилоти и техник.

1994 г.

Бразилия става световен шампион по футбол на финала на първенството в САЩ. Титлата е рекордна за Бразилия. Във финалния мач побеждават отбора на Италия след дузпи. Българският национален отбор по футбол постига историческото четвърто място в света на същия шампионат.

1968 г.

Иракското правителство е свалено от Революционния команден съвет начело с генерал Хасан ал-Бакр.

1963 г.

Подписана е културна спогодба с Алжир.

1955 г.

В Калифорния е открит първият Диснилед. В тържеството участва и самият Уолт Дисни.

1945 г.

Започва Потсдамската конференция с участието на Чърчил (по-късно заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин. Конференцията разглежда най-важните въпроси, възникнали в края на Втората световна война: за демилитаризацията, за бъдещето на Германия; за репарациите, за западните граници на Полша; за предаване на Кьонигсберг (Калининград) на СССР; за учредяване на международна Дунавска комисия; за учредяване на Съвет на министрите на външните работи; за бъдещия "ред" в Европа и в света и др. Решено е мирните договори със сателитите на Хитлеристка Германия да се подготвят от Съвета на министрите на външните работи (СМВнР) на СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, а мирните договори да се подпишат само с признати демократични правителства.

1917 г.

В хода на Първата световна война кралят на Великобритания Джордж V издава указ за премахване на всички немски титли от имената на членовете на кралската фамилия. Кралската династия, носеща до тогава фамилията Сакс-Кобург-Готска, е преименувана в Уиндзорска. Джордж V е английски крал. Роден е през 1865 г. в Лондон. Син е на Едуард VII, когото наследява през 1910 г. Неговото царуване е отбелязано с участието на Великобритания в Първата световна война, въстанията в Ирландия, Египет и Индия, както и присъединяването към империята му на бивши германски колонии и на нови земи, поставени под английски протекторат (Палестина, Месопотамия и др.). През Първата световна война променя името на Хановерската династия в Уиндзорска династия. Джордж V умира през 1936 г.

1913 г.

От 17 до 28 юли в Букурещ се провежда мирната конференция за оформяне резултатите от двете Балкански войни. На 18 юли е сключено петдневно примирие, по-късно продължено безсрочно. Букурещкият мирен договор, който слага край на Втората балканска (Междусъюзническа) война 1913 г., е подписан на 28 юли между България, от една страна, и Румъния, Гърция, Сърбия и Черна гора - от друга. Според него Румъния получава Южна Добруджа, Сърбия - Вардарска Македония, с изключение на Струмица, а Гърция - Егейска Македония. Отношенията с Турция се уреждат с отделен мирен договор. Тези договори очертават първата национална катастрофа за България. След подписването им за България от придобивките, получени след Балканската война 1912-1913 г. , остават земите между реките Струма и Места в Западна Тракия.

1868 г.

Столицата на Япония е преместена от гр. Киото в гр. Едо, на който впоследствие е дадено името гр. Токио (т.е. източната столица). Токио е разположен в югозападаната част на о-в Хонсю, в равнината Канто, при вливането на реките Сумида и Тама в залива Сингава, част от Токийския залив на Тихия океан. Той е един от най-големите градове в света. По данни от 1995 г. населението наброява около 11 700 000 ж. В т. нар. столичен район, включващ градове и населени пунктове от 4 префектури, живеят около 31 000 000 жители. Токио е главен транспортен възел на страната, а също голям център на международни морски и въздушни връзки. Център на скоростните железопътни линии и автостради. В Токио има стокова, фондова и валутна борса. В Токио се намират Токийският държавен и муниципален университет, частни университети. Там е седалището на Японската академия на науките, Националния изследователски център за защита от природни бедствия. В Токио има над 30 музея, будистки (Канон в Асакуса от ХVII в., Майдзи от ХIХ в.) и шинтуистки (Ясукуни от 1919 г.) храмове, императорски дворец от края на ХIХ и началото на ХХ в. и други архитектурни паметници.

1841 г.

Излиза първият брой на английското хумористично списание "Пънч".

1453 г.

Завършва Стогодишната война между Франция и Великобритания с победа на френската армия в битката при Бордо. Войната започва през 1338 г. и е най-дългата в историята. Въпреки началните успехи на Великобритания, в крайна сметка тя губи всички свои владения на континента с изключение на крепостта Кале. Френските войски побеждават английските в битката при Кастийон, с което завършва Стогодишната война между Франция и Великобритания (1337-1453 г.). Войната се води за земите на територията на Франция, притежание на английската корона, и за Фландрия. Английската армия е съставена предимно от наемници и се командва от краля. Основа на френската армия е рицарското феодално опълчение. Първият период на войната (1337-1360 г.) е характерен с борбата на противниците за Югозападна Франция. Бойните действия имат променлив успех, но англичаните завладяват Югозападна Франция и заставят Франция чрез Бретинския мирен договор (1360 г.) да им отстъпи територията от устието на Лоара до Пиренеите. Вторият период (1360-1380 г.) започва с реорганизация на френската армия в наемна, създаване на полева артилерия и нов морски флот. Като използва внезапните действия и партизанските методи за воюване, французите имат надмощие. Франция успява да запази много пристанища и крепости по крайбрежието на Атлантически океан (Бордо, Байон, Брест, Шербур, Кале). Англия е принудена да сключи примирие.

Третият период (1415-1424 г.) се характеризира с вътрешни противоречия и отслабване на Франция (селски и градски въстания, междуособна война на феодалните групировки и др.). С помощта на бургундския херцог англичаните завладяват Северна Франция (вкл. Париж). На 21 май 1420 г. е подписан мирен договор в Труа. Хенри V става регент на Франция, а след смъртта на крал Шарл VI става наследник на френския престол. През 1422 г. внезапно умират Шарл VI и Хенри V. Франция се оказва в изключително тежко положение: разпокъсана и ограбена от завоевателите. Войната се превръща в националноосвободителна за Франция.

През четвъртия период (1424-1453 г.) народните маси активно се намесват във войната (особено в Нормандия). През 1428 г. англичаните обсаждат Орлеан. Народната съпротива се вдъхновява от Жана д’Арк и през 1429 г. градът е освободен. През 1437 г. французите завземат Париж, през 1441 г. си връщат Шампан и през 1450 г. Нормандия. На 19 октомври 1453 английската армия капитулира в Бордо, с което е сложен край на Стогодишната война.

709 г. пр. Хр.

В 709 г. пр. Хр. китаецът Чу Фу прави първо описание на пълно слънчево затъмнение.



На тази дата са родени:

1876 г.

Роден е Максим Максимович Литвинов - руски държавник и политически деец. Един от създателите е на Болшевишката партия. От 1920 г. е посланик в Естония. Заема също така длъжностите заместник-народен комисар на външните работи (1921-1930 г.), народен комисар на външните работи (1930-1939 г.), посланик в САЩ (1939-1943 г.), посланик в Куба (1942-1943 г.).Умира в Москва на 31 декември 1951 г.

1862 г.

Роден е Оскар Ивар Левертин - шведски писател, литературовед. Той завежда катедра в Упсалския, а от 1899 г. е професор по история на литературата в Стокхолмския университет. Литературната си дейност започва през 1883 г. Първият му сборник е "Легенди и песни" (1891 г.), в който се обръща към фантастични образи от средновековието. Издава също така сборниците: "Нови стихове" (1894 г.), "Стихове" (1904 г.), "Цар Соломон и Моролф" (1905 г.), историческите новели "Рококо" (1899 г.) и романа "Магистри в естерос" (1900 г.) . Високо ценени са неговите историко-литературни трудове ("Театърът и драмата при Густав III", 1889 г.; "От времето на Густав III", 1896 г., и др.). Умира на 22 септември 1906 г. в Стокхолм.

На тази дата умират:

1793 г.

Умира Шарлот Корде - френска аристократка. Тя е родена на 27 юли 1768 г. в Сен-Сатурнен-де-Линери. Под влияние на жирондистите прониква в дома на Жан-Пол Марат и го убива. Осъдена е и след това гилотинирана.

1790 г.

В Единбург, Шотландия, умира британският икономист и философ Адам Смит (1723 - 1790). Роден е през 1723 г. в Шотландия. Автор е на прочутото съчинение Богатството на народите: Изследване на неговата природа и причини (1776), което е един от първите опити за проследяване на историческото развитие на индустрията и търговията в Европа. Този труд е особено важен за научната дисциплина икономика и е една от най-известните обосновки в подкрепа на свободната търговия, капитализма и либертарианството. Учи философия първо в Глазгоу, а после в Оксфордския университет (1740-46). При завръщането си в Шотландия през 1751 е назначен за ръководител на катедра "Логика“ в Глазгоуския университет. През 1752 получава и катедрата "Морална философия“. Лекциите му обхващат теми от етиката, риториката, правната наука и политическата икономия. Първата книга на Смит, който му донася известност, е Теория на моралните чувства (1759). Смит смята книгата за свой основен труд, за което се съди по това, че посвещава последните години от живота си на нейните преиздавания. Умира в Единбург, Шотландия.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:



Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други