Българските гвардейци са един от символите на държавността, въплъщение на родните традиции и на славните победи на Българската армия, еталон за чест и доблест. Това заяви президентът Румен Радев пред младежи от ученически гвардейски отряди, които приветства днес на "Дондуков" 2 по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Държавният глава посрещна в президентската институция младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади“ - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев, Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий“ – Рудозем и Общински младежки дом – Русе, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Гербовата зала капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания на държавния глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. Инициативата е на сдружение "Младежки гвардейски отряди", чиято цел е да възроди патриотичното чувство в младите хора, както и възпитанието в дух на обич към българската история и традиции. В приветствието си президентът Радев поздрави ръководителите на младежките гвардейски отряди за успешното развитие на инициативата, която включва вече 20 младежки гвардейски отряда и 4 младежки гвардейски оркестъра.

Държавният глава приветства желанието и всеотдайността на младежите да тръгнат по стъпките на Националната гвардейска част и им напомни, че те са пример за своите връстници както в учението, така и в делата си. "Учете се от делата на строителите на съвременна България и следвайте техните завети. Растете като добри хора и достойни българи, отговорни към нашето общество и държава и не забравяйте, че всички ние разчитаме на вас, защото вие сте бъдещето и надеждата на България, подчерта президентът Румен Радев пред младите гвардейци.