През 1951 г. във Вашингтон е представен първият компютър предназначен за масовия пазар - “Унивак 1

На 14 юни 1777 година Континенталният конгрес във Филаделфия утвърждава националния флаг на САЩ, състоящ се от 13 червени и бели хоризонтални ленти, и 13 звезди на син фон. На 14 юни 1928 г. е роден Ернесто Че Гевара латиноамерикански революционер, един от ръководителите на Кубинската революция (1959 г.).

2018 г.

Трима души са убити, а най-малко осем ранени при нападение срещу членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в окръг Шанлъурфа, Югоизточна Турция. Нападението е извършено в град Суруч, където членовете на ПСР участват в дейности от предизборната кампания.

2018 г.

Японското правителство приема законопроект за намаляване на възрастта за навършване на пълнолетие от 20 на 18 години. Но разрешената законна възраст за употреба на алкохол остава на 20 г.

2017 г.

Пожар в 24-етажната Гренфел Тауър в Лондон, Англия убива 79 и ранява 37

2017 г.

Атентатор взривява кола бомба в близост до хотел, бойци от "Ал Шабаб" нападат хотела и пицария, и убиват най-малко 20 души и вземат други заложници в сомалийската столица Могадишу. Всички пет нападатели по-късно са убити.

2017 г.

Двама военнослужещи от британската армия са убити, а други двама са ранени при инцидент с резервоар в учебната зона "Кастелмартин" в Пембрукшър, Уелс.

2017 г.

Най-малко шестима души са убити, а седем са ранени при земетресение с магнитуд 6.9 в Западна Гватемала.

2017 г.

Египетският парламент одобри прехвърлянето на Саудитска Арабия на два необитаеми острови в Червено море, остров Тиран и остров Санафир.

2017 г.

Близо 200 членове на Демократическата партия в Конгреса на Съединените щати подават дело във Федералния съд, като твърдят, че президентът на САЩ Тръмп печели от бизнес отношения с чужди правителства в нарушение на клаузите за възнаграждения на Конституцията на Съединените щати.

2017 г.

Австралия се съгласява да плати 70 млн. долара обезщетение на 1 905 души, задържани на остров Манус от 2012 г. насам, за да се избегне публичен процес срещу правителството и частните компании "Трансфийлд" и "G4S" за жестоко отношение към задържаните.

2017 г.

Лео Варадкар става първият хомосексуален министър-председател на Република Ирландия.

2017 г.

Испанският премиер Мариано Рахой оцелява след гласуване ма вот на недоверие

2014 г.

В Афганистан се провежда втори тур на президентските избори. През изборния ден талибаните убиват над 100 човека, в опит да провалят изборите.

2013 г.

При 72.7% избирателната активност в Иран се провежда първи тур на президентските избори спечелен от умерения духовен водач Хасан Рохани. За него гласуват 18.6 милиона души или 50.71% от упражнилите правото си на вот избиратели.

1995 г.

Чеченски бунтовници под ръководството на полевия командир Шамил Басаев окупират болницата в град Будьоновск, в южната част на Русия, и вземат за заложници над 1000 души. Руски войници напразно се опитват на два пъти да щурмуват сградата. При тази окупация загиват над 100 души. Премиерът Виктор Черномирдин преговаря с Шамил Басаев, след което силите за сигурност и Басаев се договарят той да освободи заложниците и в замяна да му бъде позволено да избяга в планините.

1992 г.

В дните от 3 до 14 юни българска делегация, оглавена от президента Желю Желев, участва в Световната конференция на ООН в Рио де Жанейро. Конференцията е посветена на околната среда и развитието на света.

1991 г.

Приземява се космическата совалка “СТС 40 Колумбия 12". Тя излита на 5 юни 1991 г. от космическия център “Кенеди" във Флорида. Това е 9-дневна мисия, по време на която екипаж от учени изследва как живите организми реагират на микрогравитацията и как след това се адаптират отново към земните условия. След 146 орбити около Земята и 218 часа в космоса совалката се приземява на въздушната база “Едуардс" в Калифорния.

1991 г.

Повече от хиляда Иракски кюрди обграждат американската военна база в близост до северния Иракския град Дохук с искания към Американските военни части да не се изтеглят. Кюрдските лидери призовават чуждестранните сили да останат за неопределено време в страната, тъй като се страхуват от отмъщение от страна на Иракската армия. Американските и Европейските военни части охраняват кюрдските територии след края на войната в Залива. На 14 юни те започват да се изтеглят като оставят кюрдското население в ръцете на слабовъоръжената армия на Обединените нации.

Дохук е ключов кюрдски център, намиращ се на 25 мили южно от турската граница. Разположението му е такова, че се намира извън зоната за сигурност, формирана от съюзническите военни части в Северен Ирак с цел осигуряване на убежище за кюрдското население. Въпреки че кюрдите получават уверението на Иракската армия, че няма да предприема дейност, докато чуждестранните военни сили не се изтеглят, те остават неспокойни.

Белгийските военни части, разположени в източен Ирак се изтеглят с цялото си оборудване. Холандия и Франция също започват подготовка за напускане на страната. Медицинските части от Италия, Испания и Франция поставят началото на изтеглянето си тъй като техните правителства оценяват, че работата им е приключила.

1985 г.

Ливански мюсюлмани шиити отвличат самолет с маршрут от Атина до Рим, като го принуждават да кацне в Бейрут, Ливан, където е задържан за 17 дни. Тяхното искане е да бъдат освободени 700 шиитски затворници от израелски затвори. След като исканията им не били удовлетворени, те екзекутират заложник от американския флот и изхвърлят тялото му на пистата. След няколко дни Израел освобождава част от затворниците, но американците анулират сделката и подвеждат под отговорност Имад Мугхниа, висш офицер в Хизбула, заедно с още трима други.

1982 г.

По време на Фолклъндската (Малвинска) война, Аржентина капитулира пред Великобритания на Фолклъндските острови (Малвински острови), като така завършва 74-дневния конфликт между двете държави. Превзет е гарнизонът Порт Стенли, а командирът Марио Менендез подписва капитулацията. В резултат 9800 аржентински войници предават оръжието си. Спорът между двете страни за собствеността на Фолкландските острови започва още през 1826 г. с основаването на аржентинска колония там. През 1831 г. по-голямата част от заселниците са изгонени от британска експедиция, като на следващата година островът е под контрола на англичаните и е обявен за британски. В продължение на 74 дни Великобритания губи и печели отново правата върху териториите.

1977 г.

Подписана е първата спогодба със САЩ за научно-техническо и културно сътрудничество и програма за културен, образователен, научен и технически обмен между двете страни за периода 1977 г.- 1978 г. Спогодбата е сключена при посещение на българска културна делегация от 7 до 15 юни 1977 г. Делегацията е оглавявана от Людмила Живкова. Целта на официалното посещение в САЩ е участие в откриването на 8 юни 1977 г. в Метрополитън музей в Ню Йорк на изложбата "Тракийското изкуство по българските земи".

1975 г.

Съветският съюз изстрелва изследователския апарат “Венера 10" на планетата Венера, който се състои от две части. След като се разделят, едната част се приземява на повърхността на планетата, докато другата обикаля в орбита, като изследва атмосферата и горните облаци и служи за връзка с първата. Двете съоръжения изпращат информация към Земята съответно за 53 и 65 минути, като правят първите чернобели снимки на повърхността на Венера, но поради повреда камерите не успяват да заснемат 360-градусови изображения.

1951 г.

Във Вашингтон е представен първият компютър предназначен за масовия пазар - “Унивак 1". Той е инсталиран в американския Сенсъс Бюро. Машината е конструирана от Моукли и Джон Екерт и е способна да обработва, както цифрова, така и вербална информация. Грейс Мъри Хопър разработва А0, който превежда програмиращия код в бинарен.

1948 г.

Клемент Готвалд е избран за президент на Чехословашката република.

Клемент Готвалд е чехословашки държавник, комунист. Роден е на 23 ноември 1896 г. в с. Дедице. Той е един от основателите на Комунистическата партия на Чехословакия. В периода 1922 г.– 1925 г. е редактор на комунистическите вестници "Правда худоби" ("Pravda chudoby") и "Глас лиду" ("Hlas lidu"). От 1925 г. е член на ЦК и на Политбюро на КП. През 1929 г. на V конгрес на КПЧ, Готвалд е избран за генерален секретар на ЦК, а през 1945 г. за председател. През 1938 г. пристига в Москва, където оглавява Задграничното ръководство на КПЧ. Влиза в състава на първото правителство на Националния фронт в Кошице, като зам.-председател на 4 април 1945 г. През 1946 г. Клемент Готвалд оглавява Коалиционното правителство на Чехословакия, а през 1948 г. съставя ново правителство. От 14 юни 1948 г. е президент на Чехословашката република. Провежда политика на сближаване със СССР. Умира на 14 март 1953 г. в Прага.

1940 г.

В хода на Втората световна война след като нанася поражения на Белгия и Холандия на север германската армия нахлува в Париж, който капитулира три дни по- късно.

1919 г.

Английските авиатори Джон Уилям Елкок и Артър Браун излитат от канадското градче Сент Джон, Ню Фаундленд със самолет на компанията “Викерс". Те осъществяват първия полет над Атлантическия океан без спиране. След един ден във въздуха те се приземяват в Ирландия на място, наречено Клифден.

1879 г.

Поради разклатеното си здраве Фридрих Ницше се отказва от преподавателската си дейност в Базелския университет.

Фридрих Ницше е немски философ, основоположник на философията на живота. Роден е на 15 октомври 1844 г. Следва в Бон и Лайпциг. Първоначално се увлича от древногръцката култура, за кратко е под влияние на позитивизма. Ницше продължава идеалистическата линия на Шопенхауеровия волунтаризъм, като си поставя за задача да преодолее неговия песимизъм и съзерцателност. Според него "волята за власт" е първична движеща сила, с която се обяснява поведението на човека и цялата човешка история, и нейно висше въплъщение е "свръхчовекът". Той е господар на себе си и затова господства и над останалите, като признава за единствен критерий за доброто и злото собствената си воля. "Свръхчовекът" издига в свой култ силата във всичките й форми. Сред по известните му съчинения са: "Произходът на трагедията" (1871 г.), "Ненавременни размишления" (1872 г.-1876 г.), в които се откроява като горещ почитател на Вагнеровото творчество, "Тъй рече Заратустра" (1883 г.-1891 г.), "Отвъд добро и зло" (1886 г.), "Към генеалогията на морала" (1887 г.), "Волята за власт" (1888 г.), "Антихрист" (1888 г.), "Веселата наука" (1882 г., 1969 г.), "Зора" (1881 г.), "Случаят Вагнер" (1888 г.), "Ницше contra Вагнер" (1889 г.), "Генеалогия на морала" (1887 г.), "Ето човека" (1888 г.), "Антихрист. Опит за критика на християнството" (1888 г.), "Залезът на боговете" (1889 г.) и незавършената "Воля за власт" (1887 г.-1888 г., публикувана е посмъртно).

Умира на 25 август 1900 г. във Ваймар.

1777 г.

Континенталният конгрес във Филаделфия утвърждава националния флаг на САЩ, състоящ се от 13 червени и бели хоризонтални ленти, и 13 звезди на син фон. Самият Вашингтон обяснява избора на флага така: “звездите символизират суверенитета, а броят им – тринадесетте щата, подписали Декларацията за независимост, червеният цвят - страната, откъдето произхожда нацията, а белите ленти - свободата на бъдещите поколения". Оттогава единствените промени, които са правени във флага, е добавянето по една звезда за всеки следващ щат, присъединил се към Съюза.

На тази дата са родени:

1928 г.

Роден е Ернесто Че Гевара – латиноамерикански революционер, един от ръководителите на Кубинската революция (1959 г.). Завършва медицина. По време на управлението на Перон е принуден да емигрира от Аржентина (1952 г.). През 1955 г. в Мексико се среща с Ф. Кастро Рус. От 1956 г. е в редиците на революционен отряд в провинция Ориенте в Куба. През 1957 г. е назначен за командир на партизанска колона. През декември 1958 г. колоната му завзема провинция Лас Вилас, като побеждава войските на Батиста в гр. Санта Клара и заедно с колоната на К. Сиенфуегос влиза в столицата Хавана. След победата на революцията (1959 г.) е командир на гарнизонната крепост Ла Кабана в Хавана, директор е на Управлението за промишлено развитие на Куба. От ноември 1959 г. до февруари 1961 г. е президент на Националната кубинска банка. От февруари 1961 г. е министър на промишлеността. Един от лидерите на движението "26-и юли", а след това член на Националното ръководство на Единната партия на социалната революция. През април 1965 г. се обръща с писмо до Ф. Кастро, за да съобщи решението си, че ще продължи революционната въоръжена борба в някоя от страните по света, и напуска Куба. От ноември 1966 г. е в Боливия за организирането на партизанско движение. През октомври 1967 г. създаденият от него партизански отряд е обкръжен и разгромен от правителствени войски. Ернесто Че Гевара е заловен близо до Игерас, Боливия на 8 октомври 1967 г. и убит.

1926 г.

Роден е Херман Кант - немски писател. Той е председател на Съюза на писателите на ГДР, член е на Академията за изкуства. Отличен е с литературни награди “Хайнрих Хайне" и “Хайнрих Ман". Автор е на романите “Аулата" (1965 г.), “Изходни данни" (1972 г.), “Престоят" (1977 г.); на сборника с разкази “Денят на коронацията", “Красивата Елиза", “Третият пирон", множество публикации в периодичния печат. През 1986 г. излиза книгата му “Бронзовата ера".

1823 г.

Роден е Пьотър Лаврович Лавров – руски философ и публицист. Преподава математика в Санктпетербургската артилерийска школа. От 1870 г. е в емиграция. Участник е в Парижката комуна през 1871 г. Главен редактор е на "Руски енциклопедически речник". Заточен е във Вологодска губерния. Успява да избяга в чужбина и основава в Женева сп. "Вперьод" (1873 г.) и "Вестник народной воли" Дава името антропологизъм на социално-философското си учение. Умира на 6 февруари 1900 г.

1811 г.

Родена е Хариет Бичер Стоу – американска писателка. Известна с романа си против робството на чернокожото население в Америка "Чичо Томовата колиба" (1852 г., преведен и на български ). Умира на 1 юли 1896 г. в Хартфорд, Кънектикът.

1736 г.

Роден е Шарл Огюстен Кулон – френски физик. От 1781 г. е член на Парижката академия. Кулон е създател на електростатиката, изобретява торзионните везни. През 1781 г. формулира закона за сухото триене. В периода 1875 г.-1889 г. публикува мемоари, в които представя закона за взаимодействие на електрическите заряди и магнитните полюси (т. нар. закон на Кулон). Изследователската му дейност има голямо значение за създаването на теорията на електромагнитните явления. Кулон умира на 3 март 1806 г. в Париж.

На тази дата умират:

1968 г.

Умира Салваторе Куазимодо – италиански поет от “херметиците". Той е роден на 20 август 1901 г. в Модика. Издава поетическите сборници “Вода и земя" (1930 г.), “Ерато и Аполион" (1936 г.), “Ден за ден" (1947 г.), “Животът не е сън" (1949 г.), “Несравнима земя" (1958 г.) и др. Носител е на Нобелова награда за литература през 1959 г.

1927 г.

Умира Джером Клапка Джером - популярен английски писател, сатирик и хуморист. Роден е на 2 май 1859 г. Напуска училище още на 14 години. Работи в жп компания, актьор, журналист. Някои произведения: "Празни мисли на един празен човек" (1889 г.), "Трима в една лодка (без да се брои кучето)" (1889 г.), "Трима на бумел" (1900 г.), "На слизане от третия етаж" (от 1908 г.) и др. През 1926 г. издава мемоарите си "Моят живот и моята епоха".

1920 г.

Умира Макс Вебер - социолог. Карл Емил Максимилиан (Макс Вебер) е роден на 21 април 1864 г. Той е немски социолог, историк, икономист, чиито трудове в значителна степен определят насоката на развитие на социално-научното знание през ХХ в. От 1892 г. е частен доцент, след това екстраординарен професор в Берлин. От 1894 г. е професор по национална икономика във Фрайбург, от 1896 г. - в Хайделберг. От 1903 г. е почетен професор на Хайделбергския университет. От 1904 г. е издател (съвместно с Е. Яфе и В. Зомбарт) на "Архив на социалните науки и на социалната политика". Основател от 1909 г. и член на управата на Немското социологично общество. От 1918 г. е професор по национална икономика във Виена. През 1919 г. е съветник на немската делегация при Версайските преговори. От юни 1919 г. е професор по национална икономика в Мюнхен. Вебер има най-голям принос в такива области на социалното знание, като общата социология, методологията на социалното познание, политическа социология, социологията на правото, социологията на религията, икономическа социология, теорията на съвременния капитализъм. Разграничава 4 типа социално действие: 1) целерационално - като предметите от външния свят и други хора се възприемат като условие или средство за действие, рационално ориентирано за достигането на собствените цели; 2) ценностно-рационално - определя се от осъзната вяра в ценността на определен начин на поведение като такова, независимо от крайния успех на дейността; 3) афективно - определя се от непосредственото чувство, от емоциите; 4) традиционно - подбужда се от усвоената привичка, от традициите. Категория от по-висш порядък е социалното отношение, т. е. устойчивата връзка на взаимноориентираните социални действия.

1876 г.

Умира Никола Дончев Войновски – български революционер. Роден е на 9 ноември 1849 г. в Габрово. Никола Войновски е военен ръководител на четата на Хр. Ботев. Учи в Габровското класно училище, по-късно завършва частно търговско училище в Галац, Румъния, където изучава румънски, турски, гръцки, френски и италиански език. Работи в търговски къщи. Продължава образованието си в Одеското военно училище. В началото на май 1876 г. постъпва в четата на Хр. Ботев. Военните му способности се проявяват при завладяването на парахода "Радецки", боевете на Милин камък (18 май) и във Врачанската планина (20 май). След гибелта на Хр. Ботев оглавява голяма част от четата и я повежда към Централна Стара планина. Загива в бой с турска потеря.

1800 г.

Умира Жан Батист Клебер – френски генерал. Той е роден на 9 март 1753 г. в Страсбург. Служи в австрийската армия като войник и сержант. Постъпва във Френската национална гвардия през 1789 г., отличава се при отбраната на Майнц и е произведен в бригаден генерал през 1793 г. Клебер е един от ръководителите на потушаването на метежа във Вандея (1793 г.). По време на Египетската експедиция (1798-1801 г.) е командир на дивизия, а след заминаването на Наполеон I през 1799 г. става командващ на всички френски войски в Египет. През 1800 г. разгромява турската армия при Хелиопол и я изгонва от Египет.



За изготвянето на историческата справка на Агенция “Ф