За България този договор не е изгоден, защото е силно асиметричен. Отделно, че и дългосрочен, с много сериозни финансови ангажименти за държавата, дори и да не се възползва от договора. Това коментира премиерът Денков в отговор на въпрос какво се случва с договора с турската компания "Боташ" за транзит на газ и достъпът до пет от седемте терминала, които турската страна притежава, предаде репортер на "Фокус". 

"Първо, няма разследване. Действително бяха изискани документи от Европейската комисия, за да се провери дали договорът не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратни коментари от ЕК, изчакваме ги", каза той по повод течащата проверка.

Българските власти продължават преговорите с Република Турция, за да бъдат постигнати по-добри условия: "Вече месеци наред продължават преговори, те все още продължават, между "Булгаргаз“ с турските партньори. Търсим начин да премахнем тази асиметрия или поне да е намалим значително, така че договорът да бъде по-изгоден за българската държавата, така както е за турската държава".

Попитан дали президентът носи политическа отговорност, премиерът коментира, че това е така от гледна точка на ресорния министър по това време в служебния кабинет. Денков е категоричен, че договорът не може да бъде квалифициран като успех за страната ни.

"Този, който е сключил договорът, е създал проблем. Политическа отговорност носи президента до толкова, доколкото той е назначавал съответните хора и дотолкова, доколкото този договор беше представен като някакъв огромен успех – публично, медийно, но като се погледнат детайлите, се виждат, че това е успех, но не за България", каза още той.