Демонстрационни стрелби ще се проведат утре, 3 юни, на Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово“ (ЦАТИП). Те традиционно са част от програмата на международното изложение на отбранителна техника "ХЕМУС 2022“, което се провежда от 1 до 4 юни в Международен панаир Пловдив. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Тази година в демонстрационните стрелби ще участват ВМЗ АД, Ахелой ОПМ ООД, Оптикс АД, Дунарит АД, Аркус АД, Сейдж Консултатнтс АД, Металика-АБ ЕООД и Трансмобил ЕООД. Участие ще има и ЦАТИП.

По време на събитието пред заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, представители на чуждестранни делегации и изложители на "ХЕМУС 2022“ ще бъдат представени на живо мобилността, функционалността и огневата мощ на предлаганите отбранителни продукти и услуги.

По късно съшият ден, от 14.00 часа, в Международния панаир в Пловдив е откриването на хакатона DefInSpace 2022. Това е международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността, иницииран от Френското космическо командване.

Организатори са Офисът за трансфер на аерокосмически технологии "РИСК – СПЕЙС - ТРАНСФЕР“ и Българската академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България, с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация "Хемус - 95“.

На откриването участниците ще бъдат приветствани от Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната, Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Р Франция в България, проф. Стефан Хаджитодоров, член-кореспондент, заместник-председател на Българска академия на науките.